Nyheter

Forskare: ”Havsbaserad vindkraft är bra för den marina miljön”

”Vi hör ofta att en utbyggnad av havsbaserad vindkraft är ett hot mot fisk och marina ekosystem. Ska vi verkligen ersätta klimatförändringarnas negativa påverkan på marin miljö med något som kanske orsakar än större skada? Men forskningen är tydlig, många farhågor om skador på ekosystem går inte att bekräfta i vetenskapliga fältstudier.”

Det skriver Thomas Dahlgren, forskare i marinbiologi vid Göteborgs universitet och Norwegian Research Centre i Bergen i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”Klimatförändringarna har redan orsakat stora negativa förändringar av de marina ekosystemen. Vattentemperaturen ökar vilket har lett till att främmande arter fått fäste och begränsar den biologiska mångfalden. Vi ser hur arter som normalt inte skulle kunna etablera sig i våra vatten nu lyckas med fortplantning och spridning. De ökande temperaturerna leder också till att arternas naturliga utbredningsområden förskjuts vilket även det påverkar ekosystemen.”

”Mindre isläggning påverkar ljus, algtillväxt och hur vattnet blandas med stor påverkan på ekosystem anpassade för regelbunden och långvarig isläggning. Dessutom har isen en funktion att skrapa klipporna rena på vintrarna och på det sättet skapa livsmiljö för regelbunden rekrytering av nya djur, till exempel småmusslor.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gp.se/debatt/havsbaserad-vindkraft-%C3%A4r-bra-f%C3%B6r-den-marina-milj%C3%B6n-1.97940519