Nyheter

Från parkeringsplats till ett globalt centrum för banbrytande och hållbar havsekonomi

Design av Haptic och Oslo Works har avtäckts för första gången för förnyelsen av Fornebu Brygge, en plats vid fjorden strax utanför centrala Oslo som kommer att förvandla en nedlagd parkeringsplats till ett globalt centrum för banbrytande en hållbar havsekonomi. Upplägget har utformats för utvecklaren Selvaag och teknikinvesteraren We Are Human, som samarbetade kring det initiala konceptet, fastighetsutveckling och detaljplaneförslag genom sitt dedikerade utvecklingsbolag, Fornebu Brygge AS.

Den föreslagna planen underlättar ett 45 000 m2 stort vattenområde som har en ikonisk besöksattraktion, Fjordarium, ett lokalt, etiskt akvarium, med undervattensgallerier fokuserade på att upptäcka fjorden och dess framtid. Detta är en del av ett bredare kunskapsnav av flexibla arbetsplatser för marin industri och havsteknologiska företag, forskare och nystartade företag.

Det föreslagna schemat innehåller också ett marint centrum, ett vattensportcenter, restauranger och kaféer och en ny färjeterminal, belägen i en nyligen anlagd strandpromenad. Sammantaget skulle det förlänga den allmänt tillgängliga strandlinjen med 1 000 meter och skapa två nya vikar, inklusive en 8 000 kvm offentlig park.

Ombyggnadsplanen för Fornebu Brygge utgör en viktig del av stadsutvecklingen på den bredare halvön, som kommer att omfatta nya bostadskvarter, kontorsbyggnader, sociala och kulturella funktioner, inklusive den nya skolan och kulturhuset, Tårnkvartalet, av Haptic Architects i samarbete med PIR2 . En förlängning av Oslos tunnelbanelinje som förbinder de närliggande destinationerna på Fornebu med varandra och till Oslos centrum.

Designförslaget för Fornebu Brygge har tre nyckelområden – Fjord, Wharf och Urban. Var och en bär en distinkt arkitektur och skala, för att ge den övergripande utvecklingen en varierad siluett. Systemet skulle ge regionen en rad interaktioner och upplevelser vid vattnet, och en arena för innovation inom bevarande av marint liv, hållbar mat- och energiproduktion och gröna lösningar för havstransporter.

Fjord är tänkt som utbildningscentrum för programmet, och hem till Fjordarium som kommer att ge ett fönster direkt in i fjorden, vilket ger plats för en uppslukande besöksupplevelse. Det kommer också att innehålla en restaurang och bar, galleri och evenemangslokaler, forskningslaboratorier, arbetsplatser för forskare och undervisningsrum fördelade över och under vatten.

The Wharf, också på strandlinjen, är utformad som en innovationsarena, med låga verkstäder och konferensfaciliteter, från en till tre våningar, tillsammans med en småbåtshamn med flytande bastur. Stadsområdet, något tillbakadraget från vattnet, består av medelhöga arbetsrumsbyggnader på mellan en och nio våningar, med offentligt aktiverade bottenvåningar, sammanlänkade av ett fint nät av offentliga utrymmen och en tillgänglig kajpromenad.

Fjordarium-byggnaden har designats i nära dialog med Norsk institutt for vattenforskning (NIVA) för att på bästa sätt bevara den marina biologiska mångfalden, både under vattnet och längs strandlinjen. Byggnaden är designad för att stå emot fjordens vågor och strömmar och föra in naturligt ljus i utrymmena under vattenytan. Genom att möjliggöra en unik exponering mot Oslofjorden kommer det att fokusera på utmaningar och lösningar för att rengöra fjorden, som har blivit kraftigt förorenad till följd av jordbruksavfall.

Norge är unikt beläget både geopolitiskt och historiskt som en stor havsekonomi, och arkitekterna har också arbetat i samarbete med We Are Human för att designa Fjordarium som både en fysisk och virtuell destination, och fungera som en global lärplattform när det gäller att upptäcka drivkrafter för den nya blå ekonomin, och att åstadkomma ett grönt skifte mot hållbar miljö och en regenerativ strategi för våra hav.

Planen omfattar två kulturarvsbyggnader inom Wharf-distriktet, den gamla sjöflygplansterminalen som blev restaurang och det tidigare vakthuset för sjöräddningstjänsten. Förvandlingen av den befintliga parkeringsplatsen till ett promenadvänligt landskap med grönområden, en tillgänglig strandpromenad och en ny allmän hamn sätter historiska byggnader i centrum i det nya sammanhanget.

Som en del av kommunens ambition om en koldioxidneutral utveckling av Fornebu bygger byggnaderna till stor del på träkonstruktioner och användning av koldioxidneutral betong. Dessutom arbetar projektet bland annat med Nordic Circles för att undersöka potentiell återanvändning av marint stål från nedlagda oljeriggar, fartyg och oljerör som strukturella och icke-strukturella komponenter i den nya byggnadsmassan.

Tomas Stokke, medgrundare och regissör Haptic:

– Att arbeta med Oslo Works ser vår omdesign av denna plats vid vattnet ut på att ge ett kulturellt utbud till detta utvecklande område och skapa ett innovationsdistrikt som kommer att locka alla från havsforskare och havsentreprenörer till lokalbefolkningen och skolbarn.

Francis Brekke, Managing Partner för Oslo Works:

– Vår vision ser ut att bidra till att bygga en hållbar framtid för detta nya distrikt och Bærums kommun och hoppas att det också kommer att spela en positiv roll i framtiden för fjordens ekosystem och har en bredare, global inverkan på den nya blå ekonomin.

Haptic och Oslo Works har arbetat med miljökonsulter, inklusive marinbiologer, klimat- och energikonsulter och konsulter för regnvatten och översvämning, om det övergripande programmet, som ska gå till planeringskommittén före sommaren.