Nyheter

Nexans slutför förvärvet av premiumföretag inom tillverkningen av hög-, mellan- och lågspänningskablar

Nexans tillkännager att förvärvet av Reka Cables, ett premiumföretag verksamt inom tillverkningen av hög-, mellan- och lågspänningskablar, har slutförts. Med en omsättning på 172 miljoner euro under 2022 ligger detta förvärv helt i linje med koncernens strategiska ambition att bli en aktör inom ren elektrifiering som ska bidra till att koldioxidneutralitet uppnås senast år 2030.

Nexans och Reka Cables kommer att samla sina idéer och sin expertis över hela Norden. Den sammanslagna verksamheten kommer att fortsätta ligga i framkant när det gäller hållbarhet och innovation för att kunna leverera högkvalitativa och säkra kablar till nordiska kunder.

Nexans meddelar idag att förvärvet av Reka Cables, en premiumtillverkare av hög-, mellan- och lågspänningskablar i Finland, från Reka Industrial (noterat på NASDAQ Helsinki Ltd.) har slutförts efter att man har erhållit godkännande från myndigheterna.

Förvärvet är ytterligare en milstolpe i Nexans ambition att bli en aktör inom ren elektrifiering med fokus på den övergripande värdekedjan.

Reka Cables, med huvudkontor i Hyvinge, Finland, har levererat högkvalitativa kablar till kunder inom energi-, infrastruktur- och byggsektorn i över 60 år. Företaget driver tre tillverkningsanläggningar i Finland, vilka kommer komplettera Nexans befintliga verksamheter i Sverige och Norge. År 2022 rapporterade Reka Cables en gällande försäljning på 172 miljoner euro och en EBITDA på 11 miljoner euro.

Företaget kommer, i kombination med Nexans globala kontakter och innovationsförmåga, skapa betydande värde för kunder i och utanför Norden. Nexans och Reka Cables har båda en kultur som fokuserar på hållbarhet och en förstklassig kundupplevelse.

Lars Josefsson, General Manager BU Nordics, Nexans:

– Vi är extremt glada över att nu få nya kollegor och bli en av Nordens största aktörer. Vi kan tillsammans göra ännu mer för att lösa vår tids största utmaning – klimatomställningen – och accelerera elektrifieringen både här i Norden och resten av världen. Ett av våra konkreta hållbarhetsmål är att 95 procent av allt som vi säljer i Norden ska produceras i Norden år 2025. Nu när Reka blir en del av Nexans når vi 90 procent lokalproduktion, och är på god väg att nå målet redan i förtid. 

Markku E. Rentto, styrelseordförande för Reka Industrial:

– Affärstransaktionen skapar nya möjligheter för Reka Cables team vilket i framtiden kommer ge dem nya möjligheter att växa och utvecklas som en del av Nexans.

Som en del av förvärvet kommer Reka Cables att integreras i Nexans affärsgrupp Distribution & Usage. Affären öppnar också upp stora möjligheter för både Reka Cables och Nexans team, med ännu fler framtida synergier och utvecklingsmöjligheter.