Nyheter

Atlas Copco blir Official Power Supplier till elektriska STCC

Atlas Copco blir Official Power Supplier till STCC som är världens första nationella mästerskap att elektrifieras 2023.

Atlas Copco kommer att förse STCC med modulär och klimatsmart energilagring, som laddas av förnybar kraft, under samtliga tävlingshelger för laddning av de nya elektriska STCC-bilarna.

– Vi är glada över att välkomna Atlas Copco till STCC-familjen när vi skriver historia som världens första elektrifierade nationella mästerskap och tillsammans flyttar gränserna framåt för klimatsmart teknik på högsta nivå, säger Micke Bern, vd för STCC.

– Atlas Copcos spjutspetsteknik är avgörande för vår satsning och möjliggör klimatsmart elitracing oberoende av plats, oavsett om vi är mitt inne i städer som Head 2 Head Helsingborg eller på traditionella racingbanor. Vi har en spännande framtid och utveckling framför oss tillsammans!

Det nya energilagringssystemet ZenergiZe – som nyttjar litiumjonbatterier med hög densitet – från Atlas Copco Power Technique kommer att förse STCC-teamen med grön energi under tävlingshelgerna – helt utan koldioxidutsläpp och buller.

– Vi inleder ett kraftfullt samarbete med STCC som står inför ett oerhört spännande skifte med klimatsmart elitracing där vi kommer att kunna bidra med ett mobilt, robust system för energilagring, säger Fredrik Ålund, Business Line Manager, Atlas Copco Power Technique Nordic.

– Atlas Copcos ZenergiZe är en energilösning som hjälper STCC att minimera miljöpåverkan. Systemet ger minimalt med koldioxidutsläpp och buller, inga NOx-föroreningar och har praktiskt taget inget underhåll. Vi levererar energi utan kompromisser, precis som STCC levererar elitracing på högsta nivå utan kompromisser.

Energilagringssystemet från Atlas Copco – som är på 575 kWh – laddas uteslutande med förnybar energi och transporteras mellan tävlingshelgerna med transportfordon som drivs av biobränsle. STCC arbetar efter en plan att nyttja eldrivna transportfordon så fort nuvarande lagar tillåter det för transport av energilagringssystem.

I STCC 2023 tävlar teamen med 550-hästars elektriska modeller som CUPRA Born och Tesla Model 3 – tävlingsbilar som är designade för att leverera spektakulär och klimatsmart elitracing.