Nyheter

Årlig helikopterinspektion – Telge Nät vill förvarna djurägare

Ett av alla vårtecken är helikopterbesiktning som görs av Telge Nät varje år. Inspektionens syfte är att upptäcka och åtgärda eventuella fel innan de orsakar strömavbrott. Då helikoptern flyger på låg höjd vill bolaget uppmärksamma djurägare på aktiviteten.

För att säkra en trygg elleverans besiktar Telge Nät varje år högspänningsledningar med helikopter. Det görs för att lokalisera och åtgärda eventuella fel i förebyggande syfte. Under besiktningen kontrolleras bland annat nedfallna träd, eventuell åverkan på ledning av åska och om något kan bedömas vara fara för egendom eller personer.

Flygningen görs på relativt låg höjd och Telge Nät vill därför förvarna djurägare.

— Det bästa är om betesdjur kan flyttas till en annan hage under perioden för att undvika att vi skrämmer dem i onödan. Om vi ser djur i närheten så avviker vi från den platsen men det är inte alltid lätt att upptäcka djuren, därför är det viktigt att djurhållare vet om att vi gör det här, säger Krister Åström som jobbar med underhållsplanering på Telge Nät.

I år pågår flygningarna under vecka 17 med start 24 april. Information om berörda områden finns på Telges hemsida under besiktningsperioden – dock kan de ändras snabbt.

— Planerna kan ändras med kort varsel beroende på väder och vind, påpekar Krister. Piloterna tillsammans med besiktningsmannen planerar dag för dag vilka områden som skall besiktas.