Nyheter

Ståljätten Outokumpu gör intåg i ny verksamhet

Metallpulver som används för additiv tillverkning revolutionerar branschen och ökar produktionskapaciteten genom innovation och hållbarhet. Outokumpu, världsledaren inom hållbart rostfritt stål, gör intåg i en ny verksamhet genom att börja producera metallpulver på företagets anläggning i Krefeld i Tyskland i april 2023.

Metallpulverproduktionen stärker ytterligare Outokumpus ambitiösa hållbarhetsstrategi och arbete för en cirkulär ekonomi genom att använda stålskrotet från lokal produktion för att skapa och ta nya lösningar till marknaden.

– Den globala efterfrågan på metallpulver ökar och vi ser en fantastisk potential för verksamheten i den nära framtiden. Vi har sett en tillväxt för branscher inom additiv tillverkning och en potential i att stärka ställningen för och användningen av rostfritt stål för metallpulverprodukter, och har därför beslutat att börja bygga ett nykonstruerat atomiseringsverk. Outokumpu har omfattande expertis om materialen och kommer att ingå partnerskap med intresserade pulverkunder. Vi är glada över att börja med den interna produktionen snart, följt av extern körning lite senare. Det finns redan ett stort intresse bland kunderna och de första projekten har redan startats, säger Thomas Anstots, President BL Advanced Materials på Outokumpu.

Outokumpus fokuserar primärt på att producera metallpulver som ännu inte finns på marknaden – lämpliga för företag som använder teknik som till exempel additiv tillverkning (AM), metallformsprutning (MIM), bindemedelsjetting (BJ) och varmisostatisk pressning (HIP) för att producera delar för krävande applikationer. Med metallpulver kan tillverkare producera delar med högre komplexitet, lägre vikt och kortare ledtider, så att störningar i leveranskedjan kan undvikas.

– I den nära framtiden kommer den uppskattade totala produktionskapaciteten att vara cirka 330 ton årligen. Vårt mål på längre sikt är att dra nytta av lärdomarna och bygga upp våra FoU-kunskaper så att vi kan stödja kundresan med expertis, utveckling av nya material, flexibilitet och anpassning för olika former av pulvermetallurgiteknik. I vår framtidsvision ska vi kunna betjäna våra kunder på ett sådant sätt att de kommer till oss med ett problem och går därifrån med en lösning, fortsätter Anstots.

Outokumpu har den högsta återvinningsgraden – det nya atomiseringsverket som en stor återvinningsanläggning

Outokumpus verksamhet baseras på cirkulär ekonomi. Företagets rostfria stål har den högsta innehållsgraden av återvunnet material – under 2022 nådde företaget rekordhöga 94 %. Outokumpus rostfria stål är även det enskilt mest återvunna materialet globalt, och företagets tillverkningsenheter i Europa och USA är bland de största materialåtervinningsanläggningarna i världen.

– Vi vill hjälpa våra kunder att minska klimatbelastningen med hjälp av rätt materialval. Jag är stolt över det faktum att vårt nya atomiseringsverk i Krefeld kommer att vara en stor återvinningsanläggning som bidrar ytterligare till den cirkulära ekonomin. Dessutom minskas det totala koldioxidavtrycket för hela vår produktionsprocess eftersom råmaterialet genereras och produkten produceras och paketeras på en och samma plats. Det ger oss kontroll över hela processen och vi kan även minska transportutsläppen markant, säger Anstots.

Outokumpus helt nya portfölj med högkvalitativa metallpulver, som inkluderar rostfritt stål och nickellegeringar, har speciellt utformats för att tillgodose kraven inom modern tillverkning i fråga om kvalitet, hållbarhet och flexibilitet. Outokumpu har ingått ett partnerskap med SMS Group som teknikleverantör. EaaS-avtalet (Equipment as a Service) säkerställer en kontinuerlig linjeoptimering och ett nära samarbete i pulververksamheten mellan leverantör och producent under de kommande åren.

Läs mer:

Metallpulver | Outokumpu