Nyheter

Onninen blir distributör av solceller

Kesko Sverige har slutfört förvärvet av solcellsgrossisten Zenitec Sweden AB, som är baserad i Hästveda, i Skåne. Nu påbörjas arbetet med att integrera Zenitec som rikstäckande distributör genom Onninen – Keskos affärsområde för teknisk handel.

Förvärvet är en del av Keskos tillväxtstrategi i Sverige, genom Onninen, där ambitionen är att växa inom produktsegment som främjar en förnybar omställning. Zenitec som distributör av solceller kompletterar Kesko Sveriges erbjudande både geografiskt och kompetensmässigt, med en försäljning riktad till proffskunder. Sedan tidigare har Kesko Sverige genom Onninen redan en stark position inom teknisk handel, med fokus på elnät, elinstallation och VA.

− Det är med stolthet vi idag hälsar Zenitecs medarbetare, kunder och leverantörer välkomna till Kesko Sverige. Nu stärker vi vår position ytterligare på den svenska marknaden inom vårt förnybara erbjudande. Vi ser vi fram emot att nu erbjuda sol-, ladd- och lagringsprodukter till nya kunder, säger Endre Espeseth VD för Kesko Sverige.

I detta förvärv ingår all personal inom Zenitec. Tidigare VD för Zenitec, Anders Jönsson, kommer att ingå i svenska Onninens ledningsgrupp med ansvar för försäljningen av förnybart och installation. Onninen i Sverige leds av COO Mikael Cederholm, som rapporterar till Kesko Sveriges VD Endre Espeseth.

− Vi är mycket glada över att vi nu är en del av Kesko Sverige, där vi få vara med och expandera Zenitec inom den snabbt växande solcellsmarknaden. Kesko Sverige driver utveckling inom områden som hållbarhet, digitalisering och logistik, så att få vara en del av ett bolag som ligger i framkant känns riktigt spännande, säger Anders Jönsson, tidigare VD för Zenitec.