Nyheter

Ett stort steg framåt för Far North Fiber – en studie av kabeldrag har påbörjats

Far North Fiber-projektet, som syftar till att bygga det första panarktiska undervattenskabelsystemet som förbinder Europa och Asien via Nordamerika, tar ett stort steg framåt i och med starten av kabelruttstudien.

Projektet Far North Fiber (FNF) genomförs av det internationella samriskföretaget Far North Fiber Inc., bildat av Cinia Oy (Finland), Far North Digital (USA) och ARTERIA Networks Corporation (Japan) . Kabelsträckningsstudien av projektet kommer att genomföras i samarbete med Alcatel Submarine Networks (ASN), som ledande teknikpartner och entreprenör för detta projekt.

Det planerade kabelsystemet kommer att gå från Japan, via Nordvästpassagen, till Europa med en landning i Alaska. Europalandningar planeras i Norge, i anslutning till Finland, och Irland. Det finns också flera förgreningsenheter utformade längs vägen för att ta emot framtida förgreningsförbindelser i Stilla havet, kanadensiska Arktis och Atlanten. Det beräknas att de ca. 15 000 km långt undervattenskabelsystem kommer att vara i drift i slutet av 2026. Projektet har fått finansiering från EU:s Connecting Europe Facility (CEF Digital).

Cable Route Study (CRS), tillsammans med den marina undersökningen, är en kritisk komponent i projektet. Resultaten kommer att användas för att definiera den bästa vägen för fiberkabelsystemet Far North när det gäller säkerhet, tillförlitlighet, kulturella och miljömässiga faktorer samt ekonomi. ASN:s expertis i den arktiska regionen är en stor tillgång i förverkligandet av detta projekt. Kabelsträckningsstudien kommer att slutföras 2023. Resultaten av CRS kommer att stödja den kommande marina undersökningen, som också är planerad att påbörjas under 2023.

Intresset för projektet ökar

– Vi är mycket glada över att se det ständigt växande intresset för FNF-projektet från våra nyckelintressenter, såsom kunder och investerare samt stater och samhällen längs vägen. Kabeldragningsstudien är ett konkret och spännande steg framåt och det är roligt att se hur dessa steg framåt i projektet intresserar marknaden, säger Ari-Jussi Knaapila, VD för Cinia.

Paul Gabla, Chief Sales & Marketing Officer för ASN:

– ASN är glada över att vara en nyckelintressenter i Far North Fibre Cable System-projektet – Vår expertis i den arktiska regionen kommer att vara mycket värdefull för framgången för detta ambitiösa projekt, som kommer att koppla samman Europa och Asien via Nordamerika och samtidigt främja ekonomisk tillväxt i regionen.

Arktiska aspekter av kabelvägsstudien, såsom isanalys, kommer att få fokuserad uppmärksamhet, med tanke på den unika transarktiska rutten. Det är betecknande att Far North Fiber-systemet helt och hållet går genom internationella vatten och de maritima gränserna för Japan, USA, Kanada och EU-länder.