Nyheter

Protolabs utökar globalt nätverk av digitala tillverkare för formsprutning och 3D-printning

Digitala tillverkaren Protolabs utökar sitt nyligen lanserade globala nätverk med digitala volymtillverkare inom CNC-fräsning med att även erbjuda formsprutning och 3D-printning. Tjänsten kombinerar Protolabs egna digitala anläggningar med on-demand tillverkning för prototyper och mindre volymer med ett globalt nätverk av leverantörer. Det ger produktutvecklare och uppköpare bredare tillverkningsalternativ.

Digitaliseringen inom tillverkningbranschen har öppnat upp världen och gett konstruktörer och uppköpare större möjligheter att hitta de bästa och mest kostnadseffektiva tillverkningsmöjligheterna.

– Vi har kontakt med tusentals kunder runt om i världen, berättar Stephan Garber, ansvarig för Protolabs i Norden och Baltikum.

– Oavsett om de finns i Sverige eller övriga världen säger alla att de prioriterar snabbhet när det gäller tillverkning av delar för produktinnovationer eller för att hantera flaskhalsar i leveranskedjan. Men de ser också högre krav på kostnadseffektivitet särskilt när det handlar om högre volymer och längre ledtider. Det här här vårt digitala nätverk kommer in.

Med fler prisalternativ för volymtillverkning kan kunderna minska totalkostnaden per tillverkad del i takt med att kvantiteterna av frästa och gjutna delar ökar. Här är några av alternativen som nätverket kan erbjuda:

CNC-fräsning: Toleranser ner till ±0.020 mm, dekorations-, och hårdanodisering, ytbehandling (svart oxid, nickel, målning, kromatbeläggning) samt högre volymer. Delar från två meter (2000 x 1500 x 200 mm) ner till 0.5 mm kan tillverkas.

Formsprutning: Formsprutning av delar med högre krav, exempelvis  större och djupare (1 200 mm x 700 mm x 300 mm) samt mer komplexa delar.

3D-printning: Modellering genom smältdeposition (Fused Deposition Modeling – FDM) , för snabb och kostnadseffektiv prototyptillverkning med 3D-printning. Det här är ett tillägg till de övriga sex 3D–printmetoderna i plast och metall som Protolabs erbjuder via sina egna digitala anläggningar.

Alla nya tillverkningsmetoder inom CNC-fräsning och 3D-printing finns tillgängliga på protolabs.se  och de utökade möjligheterna inom formsprutning kan nås direkt via  hubs.com.

– Aldrig tidigare har en liknande digital tillverkningsmodell presenterats. Protolabs har kombinerat den servicekompetens kring snabbhet och kvalitet som man byggt upp från grunden med ett distribuerat nätverk av omsorgsfullt utvärderade globala tillverkare, säger Alex Cappy, CEO på Hubs.

– Vi fortsätter flytta gränserna genom att erbjuda en verkligt sömlös tjänst med Protolabs, avslutar han.