Nyheter

OX2 ingår avtal om leverans av monopile-fundament till havsbaserade vindparker i Sverige

OX2 har ingått ett villkorat avtal med EEW SPC om leverans av monopile-fundament till två av de havsbaserade vindparker i Sverige som OX2 utvecklar tillsammans med Ingka Investments. Avtalet gör det möjligt för OX2 och Ingka Investments att börja realisera projekten så snart alla tillstånd har erhållits.

Enligt avtalet ska EEW Special Pipe Constructions GmbH & Co. KG kunna leverera upp till 230 monopile-fundament till vindparkerna Galatea-Galene och Triton.

– Avtalet markerar nästa steg i utvecklingen av våra havsbaserade projekt i Sverige och vi är mycket glada att arbeta med EEW. Vi kommer att ha ett nära samarbete för att försäkra oss om att byggnationen kan påbörjas så snabbt som möjligt, för att kunna göra ett storskaligt tillskott av utsläppsfri el i de delar av Sverige som behöver det mest, säger Emelie Zakrisson, ansvarig för utvecklingen av havsbaserad vindkraft i Sverige, OX2.  

– Vi är mycket glada åt att stötta OX2 och bidra till deras projekt i Östersjön, där vi är geografiskt mycket väl positionerade genom vår anläggning i Rostock, säger Robert Dreves, vd, EEW SPC.

OX2 utvecklar tre havsbaserade vindparker i Sverige tillsammans med Ingka Investments: Galatea-Galene på västkusten, Triton, utanför Skånes kust och Aurora mellan Gotland och Öland. Det slutliga beslutet om tillstånd att bygga vindparkerna ligger hos regeringen. De tre projekten kan producera totalt upp till 38 TWh, vilket motsvarar en fjärdedel av Sveriges nuvarande elförbrukning.

OX2 utvecklar också havsbaserad vindkraft i Finland och utanför Åland. OX2:s portfölj med havsbaserade projekt uppgick i slutet av 2022 till totalt 13,9 GW.

EEW SPC är en ledande tillverkare av monopile-fundament. De har tillverkat mer än 2 200 och deras anläggning i Rostock kan tillverka tjocka rör med längsgående-svets och med en diameter på upp till 12 meter, 120 meter långa och med en vikt på upp till 2 500 ton.