Nyheter

Anslut robottillbehör till valfritt industriellt nätverk  

Robotar behöver tillbehör för att fungera effektivt. Men hur ansluter man enklast dessa till olika fabriknätverk? Det enklaste sättet är att använda HMS Networks färdiga Anybus-produkter, vilket robottillbehörstillverkaren RSP upptäckte.

RSP är specialiserade på att utveckla, tillverka och installera efterfrågade robottillbehör. När RSP började utveckla ett nytt sortiment av verktygsväxlare var ett krav att kunna tillhandahålla en verktygsväxlare som kan kommunicera på valfritt fabriksnätverk. Men att utveckla den nätverksteknik som krävdes är en komplicerad uppgift, utanför RSP:s expertis.

Lyckligtvis hittade RSP HMS:s Anybus-lösningar. HMS hjälpte till att integrera ett Anybus kommunikationsgränssnitt som möjliggjorde för verktygsväxlaren att ansluta alla större nätverk så att RSP kunde fortsätta fokusera på att göra tillbehör till robotar.

Robot System Products

Robot System Products (RSP) är specialister på att tillverka tillbehör till robotar, som används i fabriker över hela världen.
– Vår styrka ligger i den specialistkunskap som vi samlat på oss från att ha arbetat med industriell robotteknik i snart 20 år, säger Henrik Hofström, marknadschef på RSP.

– Specialkunskaperna gör det möjligt för oss att tillverka robusta, mångsidiga industrirobottillbehör som hjälper våra kunder att förbättra robotens flexibilitet och öka produktiviteten.

Ett av RSP:s största produktområden är verktygsväxlare. En verktygsväxlare ihopkopplad med en robot gör det snabbt och säkert att byta verktyg.

Moduflex verktygsväxlare är ihopkopplad med roboten och möjliggör snabba och säkra verktygsbyten.

Utmaningen
Kraven på en smart och uppkopplad industri påverkar varje steg i automationsprocessen. När RSP utvecklade sin Moduflex-serie, en ny serie verktygsväxlare speciellt utvecklad för att klara höga laster, behövde de tillhandahålla en modern verktygsväxlare som samtidigt kunde ansluta till olika automationsnätverk.

Men att utveckla den nätverksteknik som krävs är ingen lätt uppgift och inte heller det som gjort RSP till en global marknadsledare.

– Vi är experter på robotik, inte industriella nätverk, förklarar Mats Thunell, senior ingenjör på RSP.
– Vi vill fortsätta fokusera på robotik, och inte lägga tid och pengar på att själva utveckla en egen nätverkslösning – det ligger utanför vårt kunskapsområde. Som tur var hittade vi en bra lösning med Anybus, där båda företagen kan fokusera på det som de är bra på – robotik för vår del och nätverksteknik för Anybus.

RSP:s nätverkskrav

Eftersom robotarna rör sig fritt inom fabriken krävs det att robottillbehören är trådlösa och så kompakta som möjligt.

För att bibehålla verktygsväxlarens kompakta form valde RSP att bädda in nätverkstekniken i verktygsväxlaren. RSP behövde också ett datakommunikationsgränssnitt som möjliggjorde enkel och pålitlig anslutning till alla fabrikssystem, oavsett nätverksprotokoll.

Anybus CompactCom

Anybus CompactCom matchade alla nätverkskrav.

Integrerad design

För att behålla verktygsväxlarens kompakta storlek och undvika extra kabeldragning valde RSP att använda Anybus CompactCom B40. Anybus CompactCom B40 monteras på verktygsväxlarens kretskort (PCB).

Valfritt nätverk

Det finns en Anybus CompactCom för alla större fältbussar och industriella Ethernetnätverk, och det är lätt att byta ut en CompactCom mot en annan, vilket gör att RSPs produkter kan ansluta till vilket fabrikssystem som helst, oavsett nätverksprotokoll. Som Henrik Hofström konstaterar öppnar detta möjligheten att expandera till nya marknader. ”Vi började med PROFINET, men vi kan rikta in oss på nya marknader eftersom det finns en Anybus CompactCom för alla större nätverk”.

Enkelt och pålitligt

Anybus CompactCom är förberedd och enkel att installera, vilket minskar tiden att komma ut på marknaden med nya produkter. Den prisbelönta industriella nätverksprocessorn Anybus NP40 säkerställer att CompactCom möter de högst ställda kraven på prestanda, tillförlitlighet och säkerhet.

– Vi skulle inte ha kunnat utveckla Moduflex-serien så enkelt utan Anybus CompactCom”, avslutar Henrik Hofström. ”Anybus CompactCom är en fantastisk produkt. Den ger pålitlig industriell nätverkskommunikation och är lätt att använda.

Learn more at:

www.anybus.com or www.robotsystemproducts.com