Nyheter

Världspremiär: Svenska Cobotdagen

Den 4 maj kommer för första gången Svenska Cobotdagen arrangeras. En dag som fokuserar på kollaborativ robotik. Dagen arrangeras av Universal Robots och dess partners. Evenemanget går av stapeln i Stockholm och besökarna får ta del av både föreläsningar och mässa med många olika utställare som presenterar de senaste lösningarna inom automation.

Företag världen över använder kollaborativ automatisering för att lösa bristen på kvalificerad arbetskraftöka produktiviteten och ha en mer hållbar produktion med smartare energianvändning. Tekniken för kollaborativa robotar, cobotar, har utvecklats snabbt och antalet tillämpningar och användningsområden är stort. Från mer industriella tillämpningar som maskinskötsel, svetsning och palletering, till att underlätta arbetet inom hälso- och sjukvård och jordbrukssektorn. Användningen av cobotar ökar för varje år och trenden håller i sig, cobotindustrin beräknas växa till 2,2 miljarder USD år 2026 (The Collaborative Robot Market 2022 Report, Interact Analysis).

– Cobotar göra robotteknologi tillgänglig för alla genom att de är små, användarvänliga, prisvärda och flexibla. På Svenska Cobotdagen samlar vi de senaste lösningarna och de bästa experterna under ett tak för att kunna göra det tillgängligt för svenska företag. Dagen passar både för de som använt sig av cobotar i flera år och för de som precis ska starta sin automationsresa, säger Ola Mellström, Universal Robots svenska försäljningschef.

Svenska Cobotdagen är ett stort heldagsevenemang med tidsrelevanta talare, ny teknik och applikationer med kollaborativ robotik. Dagen kommer att hållas i Västberga, Stockholm, hos Corpower Ocean. Det fullspäckade programmet startar klockan 09:00 med öppningstal från Universal Robots som sedan lämnar över till Patrik Möller, VD för Corpower Ocean, som kommer hålla en presentation om vågkraft och framtidens energi. Dagen fortsätter med mässa med ett 25-tal robotstationer som visar upp ett brett urval av applikationer med kollaborativa robotar. Utställarna delar med sig av den nya tekniken och smarta lösningar samtidigt som det på scen kommer vara 20-minuters föreläsning om automation. Besökarna för exempelvis ta del av föredrag om ”Beyond Automation: The Role of Human Skills in Achieving Robotic Precision when Processing Surfaces” med Sabina Kethelz på Nordbo Robotics, “AI based solutions giving cobots human level skills” med Miika Satori på Cambrian Robotics och ”Future-proof your robot programs and enable new applications with Cobot calibration” med Sofie Nilsson på Cognibotics.

– Det är först gången vi arrangerar Svenska Cobotdagen men vi ser att det finns ett stort intresse då många besökare redan har anmält sig och uppslutningen från branschen är enorm. Vi samlar massor av kompetens om automation och kollaborativ robotik under ett tak som besökarna för tillgång till. Dessutom får de möjlighet att ställa sina frågor om automation direkt till experterna på plats, avslutar Ola Mellström.

Evenemanget är kostnadsfritt, men det är begränsat antal platser så anmälan krävs för att ha en garanterad plats.

Läs mer om:

Cobotdagen och ta del av detaljprogram.

Foto: Tania Van den Berghen