Nyheter

Klimatkollen: ”Fem strategier för att skrota fossilindustrin”

”Vilken strategi väljer du? Och nej, du behöver inte limma fast dig på en motorväg (även om det är en rimlig respons till problemets allvar), krascha Mello eller bli vegan.”

Det skriver Frida Berry Eklund, författare och medgrundare till Klimatkollen i en debattartikel i Dagens ETC:

”Vid det här laget har de flesta av oss fattat galoppen, våra samhällen verkar oförmögna att bryta sig loss från fossilekonomins dödsgrepp i tillräckligt snabb takt. Trots positiva tecken, såsom tillväxten av förnybar energi och ett starkt stöd från unga för klimatomställningen, så ökar fortfarande utsläppen globalt.”

”Det är lätt att vilja stoppa huvudet i sanden eller sätta på en ny tv-serie om zombieapokalypser.”

”En falsk debatt pågår om det är individen eller politiken som ska lösa problemet. Båda behöver förändras, förr eller senare. Men de som vinner på den gamla fossilekonomin kommer aldrig att vilja avveckla den i tillräckligt snabb takt. Alltså blir vår viktigaste roll som medborgare att skapa den förändring som krävs, nedifrån och upp, tillsammans med andra. Vi kan använda vår röst, vår plånbok, våra händer och våra kroppar för att börja skapa det nya och därmed accelerera skiftet från det gamla till det nya.”

Läs hela debattartikeln här:

www.etc.se

Foto:Janusz Walczak