Nyheter

Finansiering klar för utveckling av flytande havsbaserad transformatorstation

Det internationella partnerskapet kombinerar två decenniers erfarenhet från havsbaserad vindkraft och havsbaserade transformatorstationer med fast botten, med stark kompetens inom marina konstruktioner. Målet är att marknadsföra ett robust och kostnadseffektivt koncept för flytande havsbaserade transformatorstationer.

Semco Maritime, ISC Consulting Engineers, Aalborg Universitet, Energy Cluster Denmark och norsk-svenska Inocean har tillsammans säkrat finansiering för vidareutveckling av FOSS – ett koncept för en flytande havsbaserad transformatorstation. Partnercirkeln tillkännagav sitt samarbete 2022 – och är nu redo att accelerera utvecklingen ytterligare med ny finansiering från Energy Technology Development and Demonstration Program (EUDP) bakom sig.

En flytande havsbaserad transformatorstation (FOSS) är avgörande för havsbaserad vindindustri, eftersom djupare platser långt från kusten i framtiden kommer att användas i allt större utsträckning. Traditionella havsbaserade vindkraftsparker installeras på havsbotten, men på djup över cirka 80 meter är det svårt och dyrt att slutföra installationen. Mellan 60-80 procent av energipotentialen från världens vindkraftsparker till havs finns i områden med djup över 60 meter, och det behövs därför alternativa lösningar som kan få den gröna kraften till land – lösningen kan t.ex. vara en flytande transformatorstation till havs.

– Vårt gemensamma mål är att mogna vår FOSS400-design, som vi tidigare har annonserat. Den satsningen kommer att frigöra potentialen för produktion av vindenergi i områden långt från kusten på djupare vatten, säger Tommy Flindt, Senior Director of Technology på Semco Maritime. Medlen för projektet kommer att stärka vårt koncept, eftersom vi nu kan genomföra ett skalat bassängtest vid Aalborg Universitet. Detta test ska validera plattformens och utrustningens rörelser. Vi är oerhört glada över att kunna arbeta med denna banbrytande teknik som kommer att säkerställa en stabil och kostnadseffektiv flytande transformatorstation för den globala marknaden.

– Finansieringen hjälper till att flytta vårt flytande transformatorstationskoncept till havs ett avgörande steg framåt. Tillsammans med Semco och Inocean har vi utvecklat FOSS400 utifrån den kunskap och erfarenhet vi samlat på oss genom att arbeta med mer än 50 transformatorstationer. Vi tror att vi har en konkurrenskraftig flytande transformatorstation som kommer att synas vid vindkraftsparker till havs inom en snar framtid, säger Andreas Laungaard, Vice President för Renewable Energy på ISC Consulting Engineers.

– Baserat på erfarenheter från vår INOTM-serie av flytande fundament för havsbaserade vindkraftverk – tillsammans med våra resultat från arbete med integration/gränssnitt för HVDC transformatorstationer – ser vi fram emot att den nya finansieringen påskyndar vår utveckling av ett robust och skalbart koncept för flytande transformatorstationer som kommer att vara fördelaktigt för tillväxten av vår bransch, säger Sara Helgeson, VD för Inocean Sweden.