Nyheter

Kuusakoski investerar i den första kolfria stålåtervinningsanläggningen

Återvinningspionjären Kuusakoski planerar att investera 25 miljoner euro i att bygga en stålåtervinningsanläggning som kommer att fungera 100 % kolfri. Anläggningen kommer att ligga i Veitsiluoto, en välkänd industrianläggning i Norra Bottenviken, Finland.

Kuusakoski, en föregångare till den gröna omställningen, kommer att bygga en första stålåtervinningsanläggning på marknaden som kommer att fungera 100 % kolfri och använda den senaste tekniken. Investeringen svarar mot den växande efterfrågan på återvunna metaller i Finland och Sverige, och den kommer att öka Kuusakoskis årliga återvinningskapacitet med 150 000 ton, eller 25 %.

Den nya anläggningen kommer att byggas i Veitsiluoto, Kemi. Hamnförbindelsen länkar effektivt sjöfrakt till järnvägs- och vägtransporter.

– I Veitsiluoto är vi nära våra största slutkunder och kan erbjuda överlägsna, smarta leveransmodeller och konkurrenskraftiga leveranstider, säger Mikko Kuusilehto, VD och koncernchef.

– Vi ser att stålindustrin börjar gå mot kolfri produktion. Vår nya anläggning kommer att föra med sig kolfri process, vilket gör det möjligt för våra kunder att ytterligare minska sin klimatpåverkan genom hela värdekedjan.

Investeringar stödjer koldioxidneutralitetsmålen för stålindustrin

Med investeringen får Kuusakoskis kunder, som Outokumpu, den globala ledaren inom hållbart rostfritt stål, möjlighet att använda ännu mer exakta koldioxidavtrycksberäkningar och renare återvunnet stål i sin produktion, vilket ytterligare kan minska koldioxidavtrycket för stålprodukter.

– Outokumpu har förbundit sig till ambitiösa klimatmål och vi använder redan i huvudsak återvunnet stål i vår produktion. Kuusakoskis nya stålåtervinningsanläggning byggs på ett logistiskt idealiskt läge ur vårt Torneå stålverks perspektiv. Förutom den kolfria verksamheten och deras Närhet, materialkvalitet och spårbarheten i hela försörjningskedjan är nyckeln till oss som en ansvarsfull operatör, säger Juha Erkkilä, Vice President, Group Sustainability, Outokumpu.

Unikt projekt klart 2025

Den nya anläggningen kommer att producera betydligt högre nivåer av renhet i sina återvunna råvaror och den kommer att ha förbättrad separationsförmåga. Detta är möjligt på grund av ny teknik som används vid förbehandling och analys av materialet. Den unika förbehandlingstekniken har till exempel utvecklats tillsammans med ledande experter och det finns ingen liknande uppställning som används någon annanstans.

Det totala värdet av investeringen är 25 miljoner euro, varav 2,8 miljoner euro kommer att finansieras av Business Finland från RRF-finansiering (Recovery and Resilience Facility). Bygget av anläggningen är planerad att börja nästa år. Den nya anläggningen är planerad att vara i drift 2025 och när den väl är i drift kommer den att sysselsätta cirka 20 personer.

Den kolfria stålåtervinningsanläggningen är en del av Kuusakoskis fleråriga gröna investeringsprogram. Kuusakoski har satt upp ett mål om koldioxidfri verksamhet till 2035. Veitsiluoto återvinningsanläggning är bara ett konkret steg på företagets koldioxidfärdplan. Investeringen beräknas resultera i över 150 000 ton undvikade CO2-utsläpp årligen genom hela leveranskedjan.

Läs mer om investeringsprogrammet på:

https://news.cision.com/kuusakoski-recycling/r/green-investment-program-planned-at-kuusakoski,c3640600

Foto: Marylin GOFF_POIL