Nyheter

Replik från S i Norrbotten: ”Norrbotten är inte en koloni – villkora inte stödet till industrisatsningarna i Norrland

”Replik från S i Norrbotten om att villkora stödet till industrisatsningarna i Norrland. Norrbotten är inte en koloni. Det kan tyckas självklart, men måste tydligen påpekas. I en debattartikel i Aftonbladet kräver nämligen fem Stockholmsmoderater att regeringen ska hålla inne satsningar på banbrytande industrier i Norrbotten – tills de får ny kärnkraft.”

Det skriver Anders Öberg, regionråd Region Norrbotten (S), Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande Luleå (S) och Claes Nordmark, kommunstyrelsens ordförande Boden (S) i en debattartikel i Aftonbladet:

”Det blottlägger en kolonial syn där energin i norr egentligen tillhör södra Sverige.”

”M-topparna skriver: ”Inte en krona till industrierna i norr utan ny kärnkraft i söder!”. Ska vi verkligen argumentera så?”

”I århundraden har Norrbotten levererat till hela Sverige. Malm, skog, stål, energi och kompetens som bygger svenskt välstånd. Härifrån flödar miljarder som blir till infrastruktur, utbildning och barnbidrag.”

”Nu har vi extremt goda förutsättningar att göra Sverige till en global vinnare i det stora industriella skiftet. Ett skifte som krävs om svensk industri ska vara relevant i morgon.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/WRJrEr/s-i-norrbotten-alla-ser-ljuset-fran-norr-utom-m-i-stockholm

Foto: ros4860