Nyheter

Hur du säkerställer att dina betalningar är säkra online

Sannolikheten är hög för att du genomför betalningar online, oavsett om det gäller för att köpa mat, genomföra transaktioner till nära och kära, eller för att ta del av de filmer du gillar. Därmed är det viktigt att du känner till hur du gör detta på ett säkert sätt.

Detta gäller inte minst om du ska genomföra köp med större summor pengar, eller om du ska använda dem för spel hos ett onlinecasino. I det sista fallet är det även viktigt att du håller en bra översikt över din spelbudget och spelar ansvarsfullt.

Men hur gör man egentligen för att kontrollera säkerheten av de transaktioner man gör online?

5 tips för hur du genomför säkra transaktioner online

Nedan är viktiga exempel:

Besök endast välrenommerade webbplatser

Se till att du endast gör transaktioner på webbplatser som är pålitliga och säkra. Gör research och leta efter webbplatser som har ett bra rykte och positiv feedback från tidigare kunder. Kontrollera dessutom att webbplatsen har en säker anslutning (HTTPS) och en hänglåssymbol i adressfältet – hittas till vänster om webbadressen. Detta säkerställer att all information du tillhandahåller är krypterad och skyddad från hackare.

Använd starka lösenord

När du skapar lösenord bör du se till att de är starka och unika för varje konto du använder. Undvik att använda lösenord som är lätta att gissa, exempelvis födelsedagar, namn eller vanliga fraser. Använd istället en blandning av stora och små bokstäver, siffror och symboler. Använd dessutom tvåfaktorsautentisering när det är tillgängligt, något som ger ett extra lager av skydd.

Det finns även massvis med olika lösenordshanterare som hjälper dig att hålla reda på och skapa skapa säkra lösenord, om du inte vill göra det på egen hand.

Håll dina enheter säkra

Se till att dina enheter är skyddade av uppdaterade antivirus- och anti-malware-program. Uppdatera din programvara på regelbunden basis för att åtgärda eventuella sårbarheter och aktivera automatiska uppdateringar när de är tillgängliga. Handla endast på säkra nätverk och undvik offentliga Wi-Fi-hotspots, eftersom de mycket väl kan vara infiltrerade av hackare.