Nyheter

Robotteknik skapar nya möjligheter för innovativt byggande

Hilti tillkännager ett strategiskt partnerskap med Canvas, ett företag som utvecklar byggrobotar och som har tagit fram en robotlösning för gipsväggar som skapar helt nya möjligheter för innovativt byggande.

Partnerskapet markerar början på ett viktigt steg när det gäller innovation inom robotteknik efter att Hilti år 2020 lanserade Jaibot, världens första semi-automatiska robot som omvandlar den digitala ritningen till fysiska borrhål ute på arbetsplatsen. Detta samarbete sammanför två ledande företag inom intelligenta arbetsplatsrobotar och som har en gemensam vision: att robotverktyg kommer att frigöra enormt outnyttjad potential och driva på en ny era av produktivitet och säkerhet för kvalificerade byggarbetare.

Canvas, med huvudkontor i San Francisco, grundades 2017 av veteraner från Boston Dynamics, MIT och Stanford. Företaget utnyttjar de tekniska framstegen inom samarbetande robotar och maskininlärning för att bygga en helt ny klass av verktyg för skickliga byggarbetare som använder sig av AI-teknik och maskininlärning i arbetet. Fram till idag har Canvas fokuserat på ytbehandling av gipsskivor som, enligt flera studier, har bland de högsta förekomsterna av arbetsrelaterade fall av muskel- och skelettbesvär.

En robot från Canvas kan utföra ytbehandling av gipsskivor på bråkdelen av tiden och på en högre nivå av säkerhet och tillförlitlighet än jämfört med liknande traditionella metoder och kan med teleskopanslutningar nå upp till 4,7 meter för att utföra de flesta arbeten på hög höjd. Det minskar skadorna av repetitiva arbetsmoment och fångar upp 99,9 % av damm som produceras av slipning.

Som en del av partnerskapet kommer Hilti att ta på sig tillverkningsansvaret för framtida Canvas-system baserade på den beprövade Jaibot-plattformen, vilket ger Canvas ett pålitligt och skalbart globalt utbud för att möta den enorma efterfrågan på sina ytbehandlingsrobotar.

– Vårt syfte på Hilti är att göra byggbranschen bättre. Detta är möjligt genom att fokusera våra resurser på innovativ utveckling av hårdvara, mjukvara och tjänster som hjälper till att öka entreprenörens produktivitet, förbättra personalens hälsa och säkerhet samt främja verksamhetens hållbarhet, säger Thomas Hillbrand, medlem av Hiltis styrelse. Våra gemensamma värderingar sammanför Hilti och Canvas – och vi är glada över att kunna stödja Canvas i satsningarna på att hitta bättre sätt att arbeta med hjälp av robot- och AI-teknik.

– Det är oerhört positivt att efterfrågan på vår robot för ytbehandling av gipsskivor snabbt utökat vår  produktionskapacitet i år, säger Canvas vd, Kevin Albert. Verksamheter fortsätter att kämpa med stigande kostnader och stor brist på arbetskraft. Den efterfrågan som vi ser vittnar om det kritiska behovet av nya verktyg i branschen för att möta dessa utmaningar och att stärka våra skickliga medarbetare. Vi är glada över att tillkännage detta partnerskap som ger oss möjlighet att fortsätta att tänja på gränsen för vad som är möjligt och sätter Canvas i en bra position för att kunna möta nuvarande och framtida efterfrågan på våra produkter globalt.

Samarbetet mellan Canvas och Hilti ger byggrobotföretaget en position för att kunna växa globalt i en bransch som är mogen för förändring. Partnerskapet kommer att göra det möjligt för Canvas att hjälpa byggföretag som arbetar med gips att lösa sina kroniska och växande arbetsproblem, samtidigt som arbetsplatsen blir renare och säkrare och arbetet mindre ansträngande för deras medarbetare.