Nyheter

IKEM: ”Låt inte PFAS-förbudet bli praxis för svensk kemikaliepolitik”

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna välkomnar en reglering av PFAS, men varnar för konsekvenserna av en förenklad syn på kemikalier. Vi måste våga prata om elefanten i rummet.”

Det skriver Jonas Hagelqvist, vd, IKEM, Kristina Neimert Carne, sakkunnig kemikaliefrågor, IKEM och Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM i en debattartikel i Dagens Industri:

”Sverige riskerar försvåra samhällets utveckling och omöjliggöra industrins gröna omställning om regleringar och förbud ska prägla framtidens kemikaliepolitik.

Kemikalieinspektionen ligger bakom det nyligen presenterade förbudet av produktion, användning och import av PFAS, molekyler som innehåller kol- och fluoratomer. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige välkomnar en reglering av PFAS. PFAS har använts i brandskum, som sedan spridits till dricksvatten. Ämnet är det mest långlivade ämne som människan lyckats framställa. Det kan orsaka allvarliga skador på både hälsa och miljö. Likt som för alla kemikalier så måste hanteringen av PFAS ske på ett säkert sätt för att inte förorena miljö eller orsaka skada hos människor eller djur.”

”Men vi måste våga prata om elefanten i rummet; Industrins gröna omställning kan omöjliggöras om regleringar och förbud enkom ska prägla framtidens kemikaliepolitik. En kemikalie kan vara både livsviktig och livsfarlig samtidigt och en balanserad kemikaliepolitik måste bygga på att kemikalier kan hanteras och produceras säkert, inte primärt på deras inneboende faror.”