Nyheter

Kvinnor förändrar metallåtervinningsbranschen

Med fler kvinnor i metallåtervinningsbranschen vill företaget Vinning inte bara skapa trevligare arbetsplatser, utan också förändra bilden av branschen. Snart öppnar den första återvinningscentralen som drivs av enbart kvinnor.

Den traditionella bilden av metallåtervinning är oftast en bullrig och smutsig arbetsplats där skrothandlaren är en man. Så var det också, förr. I dag är branschen betydligt modernare, och för återvinningskoncernen Vinning är det viktigt att försöka förändra den gamla uppfattningen om hur arbetsplatserna ser ut. Ett sätt att göra det är att anställa fler kvinnor.

– Det har hänt mycket sedan början av 2000-talet. Då var jag ganska ensam i den här branschen, säger Elin Karlsson, platschef på Skattkärrs metallåtervinning utanför Karlstad, som är en del av Vinnings koncern.

Här tar man emot och återvinner järn och metaller, både från industrin och från privatpersoner. Det innebär mycket maskinkörning, med hjullastare, truck och traverser.

– Generellt är det fler män än kvinnor som söker de här jobben. Men för min del har det inte varit svårt att rekrytera kvinnor. Jag har just anställt ytterligare en tjej bara för ett par dagar sedan, säger Elin Karlsson.

Hon är hittills den enda kvinnliga platschefen på Vinnings produktionsanläggningar, men hoppas att det ska bli fler. Företagets uttalade målsättning är att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål, där mål nummer fem handlar om jämställdhet. I praktiken gör en mer blandad representation att arbetsmiljön blir trevligare, tror Elin Karlsson. Hon tycker att det är hög tid att bryta föreställningen om vad som är manliga och kvinnliga yrken.

– En kvinna kan göra det här jobbet precis lika bra som en man. Men våra kunder är oftast män. Det är mycket elektriker- och VVS-firmor, där det oftast jobbar män, så på det viset verkar vi fortfarande i en manlig bransch.

Saga Vikström, som jobbar på Skrotsmart i Sundsvall, håller med. Eftersom hennes kollega är en man är det inte ovanligt att många nya kunder tar för givet att han är den som ska ta hand om det praktiska när de kommer för att lämna skrot.

– Det finns väl någon bild av att kvinnan sitter bakom datorn och mannen tar hand om metallskrotet. Men jag tycker det är lite kul att motbevisa dem, säger hon och skrattar.

Trots moderna maskiner blir det en del tunga lyft. Saga säger lite skämtsamt att hon inte behöver gå på gym. Framförallt är det ett jobb med varierande arbetsuppgifter, som hon tror kan passa fler tjejer.

Faktum är att när portarna öppnas till Skrotsmart i Kalmar i den 11 april, är det för första gången i företagets historia en metallåtervinning som drivs enbart av tjejer.

– Vi är jätteglada för det! De senaste åren har vi jobbat mycket med att få in fler kvinnor i vår bransch, och det börjar ge resultat, säger Joakim Hellsvik, divisionschef för SkrotSmart, som är en citynära insamlingscentral för järn- och metallskrot inom Vinnings koncern.

Han tror att jämställdhetsarbetet i metallåtervinningsbranschen kan göra skillnad på flera sätt.

– Vi vill ha en modern kultur där det finns plats för alla, oavsett kön och härkomst. I bästa fall kan vi också påverka andra branscher. Alla behöver bidra till att få bort fördomarna om att männen ska jobba i industrin och kvinnorna i vården. Det är ett otroligt förlegat tankesätt. Att kunna skapa en trivsam arbetsplats med diversifierade team borde vara möjligt för alla.

Fakta Vinning

Koncernen Vinning 23 anläggningar = 19% kvinnor
13 SkrotSmart – 23% kvinnor
SkrotSmarts ledning – 66% kvinnor
Vinnings ledningsgrupp – 42% kvinnor
Omsättning 620 MSEK