Nyheter

Teknikföretagen Väst: ”Politikerna måste gripa in nu när elbristen för industriföretagen är akut”

”De gröna industrisatsningarna och tillväxten i Göteborgsområdet hotas – när elen inte räcker till. Det är hög tid för politik och myndigheter att släppa sargen och visa handlingskraft angående elförsörjningen. Motsvarande kreativitet och initiativförmåga som visades i Stockholm och Malmö för några år sedan, krävs nu även för Göteborg.”

Det skriver Susanna Bestelid, Regionchef Region Väst Teknikföretagen, Miriam Münnich Wass, näringspolitisk expert inom klimat och energi, Teknikföretagen och Maria Rosendahl, näringspolitisk chef, Teknikföretagen i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

Stora satsningar på grön teknik planeras i Göteborgsområdet och samtidigt som bostadsbyggande och infrastruktursatsningar gör att staden växer så det knakar. Utvecklingen innebär att elbehovet ökar snabbt. Bara Northvolts och Volvo Cars batterifabrik kommer att kräva en effekt på 250 megawatt, eller i storleksordningen 1,5 – 2 terawattimmar (TWh) årligen. Därtill kommer alltifrån Stena Lines planer på elektrifierad färjetrafik till omställningen av kemiindustrin.

Läs hela debattartikeln här:

www.gp.se

Bild: Sumanley xulx