Nyheter

Solkompaniet i samarbete med franskt bolag för svensk solkraft

Utbyggnaden av den svenska solkraften står i fokus när Solkompaniet ingår ett partnerskap med franska Bouygues Energies & Services. Samarbetet skapar förutsättningar att möta marknadens efterfrågan på storskaliga solparker som bidrar till den hållbara energiomställningen.

Intresset för solparker ökar stort bland investerare, företag och aktörer som vill investera i kostnadseffektiv och värdeskapande elproduktion. Samtidigt beräknas elbehovet öka kraftigt i takt med elektrifieringen av transporter och industri. Under de senaste tio åren har storleken på solparker som uppförs i Sverige vuxit från 1 MW till 20 MW (de största i drift i Sverige idag).

Nästa steg är att bygga solparker på 100 MW och uppåt, eftersom fler storskaliga solparker är det mest effektiva sättet att öka andelen förnybar el i Sveriges energimix. Solkompaniet, en av de ledande inom svensk solenergi, stärker nu sin förmåga att bygga storskaliga solparker utöver utvecklingen av solcellsprojekt i intervallet 1–100 MW.

Det strategiska samarbetet med den globala EPC-specialisten Bouygues Energies & Services kommer att möjliggöra konkurrenskraftiga och förstklassiga EPCtjänster för utvecklare av solparker i det storskaliga segmentet i Sverige.

– Vi ser stora fördelar med att ingå ett partnerskap med Bouygues Energies & Services för att i hög takt kunna uppföra de allra största solparkerna i Sverige. De har svårslagen erfarenhet och kompetens inom storskaliga projekt och kraftöverföring, säger Marina Sundman, Business Unit Director, Solkompaniet.

– Detta partnerskap gör det möjligt för oss att ta oss an våra kunders flaggskeppsprojekt på den växande svenska marknaden med full kunskap om lokala förhållanden. Vi är mycket glada över att arbeta med Solkompaniet, en ansedd och kunnig partner som vi delar samma värderingar och ambitioner med, säger Elisabeth Benedetto, Executive Vice President of Energies BU, Bouygues Energies & Services.

En solpark på 100 MW kan leverera mer än 100 GWh till elnätet vilket motsvarar mer än 30 000 villors årliga förbrukning av hushållsel.