Nyheter

Ny rapport från GlobalData: Olje- och gasindustrins totala kontraktsvärde ökade under 2022

Berg-och-dalbanan under covid-19-pandemin verkar närma sig sitt slut, med kontraktsaktiviteten som återgår till det normala för den globala olje- och gasindustrin, trots den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina och volatiliteten i råoljepriserna. Som ett resultat bevittnade olje- och gasindustrin en årlig ökning med 3 % i det totala kontraktsvärdet 2022, trots en minskning av kontraktsvolymen med 4 %, avslöjar data- och analysföretaget GlobalData i en rapport.

GlobalDatas senaste rapport, ”Oil and Gas Industry Annual Contracts Analytics by Region, Sector (Upstream, Midstream and Downstream), Planned and Awarded Contracts, and Top Contractors”, avslöjar att det totala kontraktsvärdet ökade från 178,86 miljarder USD 2021 till 183,63 miljarder USD i 2022, även om kontraktsvolymen minskade marginellt från 6 972 2021 till 6 668 2022.

Pritam Kad, olje- och gasanalytiker på GlobalData:

– Petrobras tre kontrakt för flytande produktionslagring och lossning (FPSO) värda 8,75 miljarder dollar till Keppel Shipyard (P-80 och P-83 FPSO) och Sembcorp Marine (P82 FPSO) för Buzios-fältet i Santos-bassängen, Brasilien, var de betydande bidragsgivarna till det totala kontraktsvärdet under året.

Drift och underhåll (O&M) stod för 50 % av de totala kontrakten 2022, följt av kontrakt relaterade till upphandling som stod för 24 %. Kontrakt som involverar flera omfattningar, såsom konstruktion, design och ingenjörskonst, installation, drift och underhåll och upphandling, stod för cirka 13 %.

De andra stora kontrakten inkluderar Dalian Petrochemicals kontrakt på 4,67 miljarder dollar från Ameer Group för konstruktion, upphandling och konstruktion (EPC) av Pakistan State Oil djupkonverteringsoljeraffinaderiet i Larkana Sindh-provinsen i Pakistan; och Saipems kontrakt på 4,5 miljarder dollar från Qatargas för konstruktion, upphandling, tillverkning och installation av två naturgaskompressionsanläggningar för North Field Production Sustainability Offshore Compression Complex Project – EPC 2, offshore nordöstra kusten av Qatar.

Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) tre ramavtal värda 14,68 miljarder AED (4 miljarder USD) med ADNOC Drilling, Schlumberger och Haliburton för tillhandahållande av integrerade borrvätsketjänster (IDFS) i Förenade Arabemiraten var också ett av de betydande bidragsgivare till det totala kontraktsvärdet 2022.

Kad avslutar:

– Olje- och gasindustrin kommer sannolikt att se en viss lättnad på kort sikt för tillfället, men miljöproblemen och de senaste framstegen mot hållbart grönt bränsle och energiomställningsprojekt kommer att innebära några betydande utmaningar för tillväxten på lång sikt.

Foto: Knud Erik Vinding