Nyheter

Eon chockhöjer – 40 HSB-föreningar anmäler till Fjärrvärmenämnden

I går, den 27 februari, kallade Eon till ett kundmöte där de meddelade att deras prishöjning för fjärrvärme på 20 procent, som tidigare har aviserats för bland annat bostadsrättsföreningar, justeras ner till 13 procent i Malmö och Burlöv från den 1 mars 2023. Därmed är höjningen i paritet med höjningen för villaägare.

Eons chockhöjning har mötts av skarpa reaktioner. Bland annat resulterade det i flera anmälningar till Fjärrvärmenämnden, där cirka 40 HSB-bostadsrättsföreningar valde att ta hjälp av HSB Malmös jurister. Dessutom har flera aktörer, däribland HSB Malmö, anmält Eon till Konkurrensverket.

– Det är positivt att priset sänkts, men problemet kvarstår. Eons prissättning är inte tillräckligt transparant och förutsägbar, säger Michael Carlsson, vd på HSB Malmö.

Prishöjningen, som alltså landar på 13 procent, är fortfarande högre än hos flera andra fjärrvärmeleverantörer i landet.

– Eon utnyttjar sin dominerande ställning och vi står fast vid kritiken som vi tidigare har framfört. Tillsammans med Fastighetsägarna Syd vill vi se en ökad transparens och konkurrens, bland annat genom att öppna upp fjärrvärmenäten för fler leverantörer, säger Michael Carlsson.

Eon har sedan tidigare uteslutits ur Prisdialogen, som samlar energibolag och fastighetsägare i syfte att åstadkomma transparenta och stabila priser på fjärrvärme.