Nyheter

31 lastbilar som gjort skillnad

Att se på medan kriget härjar – nej. Agera i praktiken – ja! Det är en viktig övertygelse för Bengt som driver Örebergs lantbruk och Simon som är engagerad i Barnens Oas. Tillsammans har de sett till att Klaravik-inköpta elartiklar kommer till nytta på plats i Ukraina. I dagarna lastades den 31:a lastbilen från Barnens Oas depå i Gnosjö med bland annat 80 kaminer, 37 elverk, sjukhussängar, kläder, täcken och madrasser. Allt för att göra nytta för lokalbefolkningen i det krigshärjade landet.

Lampor, kablar, elcentraler och små och stora elverk, det är bara några av objekten som Bengt vunnit på auktion på Klaravik och som Barnens Oas har levererat till sina kontakter i Ukraina.

– Hjälpen behövs något så oerhört. Behovet har skiftat över tid och årstid där nere, något som vi lyssnar aktivt på. I början var det mycket fokus på mat och kläder men i takt med att den bistra vintern allt mer har tagit sitt fasta grepp har elverk stått högst upp på listan av behov, konstaterar Bengt, från Hillerstorp-baserade Örebergs lantbruk. 

Hjälpen når fram

Att hjälpen ska nå hela vägen fram är en nyckel och en ofta klurig utmaning. Men tack vare väl upprättade kontakter genom Barnens Oas har biståndet bokstavligt talat lyst upp mörkret i en pressad tillvaro. Många hem som har stått helt utan ström har nu fått elektriciteten tillbaka och flera har fått en del av lampor från Bengts auktionsvinster på Klaravik.

– Det har varit en bra källa till att få tag på nödvändigheter av olika sort, säger Bengt.

31 lastbilar som gjort skillnad

Barnens Oas har arbetat i Ukraina under 30 års tid, ända sedan Tjernobylkatastrofen. Därmed har de under åren etablerat goda kontakter på plats som har kommit till stor nytta nu. Hjälpsändningarna tas emot i Rivne, Chernivtsi, Teropil och Kiev för vidare transport till de mest utsatta.

Simon Manfredsson, som är engagerad i den ideella föreningen, berättar:

– Tack vare långvariga relationer med kristna samfund och kyrkor har vi kunnat säkerställa att hjälpen gjort stor skillnad för människor i städer och byar som behöver det mest. Bland annat har hjälpen nått områden kring Bachmut, Charkiv och Cherson, säger han och fortsätter:

– Hittills har vi kört ner 31 lastbilar med allt från stora elverk till leksaker för de minsta barnen. Det är högt och lågt. Som exempel innehöll vår senaste transport 80 kaminer, 40 elverk, sjukhussängar, kläder, täcken och madrasser. Framöver ser vi också behov av fler elverk, byggutrustning och byggmaterial för att kunna hjälpa dem som har fått sina hem förstörda.

“Varje bidrag är viktigt”

Kriget har nu pågått i över ett år. Men trots att nyheternas bevakning blivit mindre intensiv är nöden lika stor.

– Många har inte möjlighet att fly utan lever kvar i misären, trots att byn bombats och rentav halva lägenhetshus är borta. Varje litet bidrag, hur litet det än må vara, är viktigt, avslutar Simon Manfredsson.Vill du bidra till Barnens Oas arbete? Swisha din gåva till 123 28 18 581. Märk betalningen med ”Ukraina”. 

På bilden: Gänget som hjälpte till att lasta den 30:e lastbilen med hjälp ifrån Gnosjö. 13,5 ton med kaminer, kläder, elverk, täcken, ljus och tändstickor fanns i lasten den här gången.