Nyheter

Så vill Schneider Electric hjälpa svenska företag genom energikrisen

Byggnader och fastigheter kräver idag en stor del av landets energianvändning. Något som blir både dyrt och ineffektivt för företag vars energikostnader potentiellt kan fördubblas under 2023. Nu berättar Schneider Electrics VD Jenny Larsson om vilka insatser hon ser som nödvändiga för att svenska företag ska ta sig igenom energikrisen.

Företag idag måste agera och vidta åtgärder för att klara rådande energikris, menar Schneider Electrics VD i Sverige, Jenny Larsson. Idag går upp till 30 procent av energin till spillo i de flesta byggnader. Men vad innebär det för företag och hur kan man som fastighetsägare gå till väga för att energieffektivisera? Schneider Electric ger nu förslag på tre steg som kan hjälpa företag genom energikrisen.

– För många företag har energieffektivisering varit av låg prioritet, trots att det möjliggör stora besparingar både för ekonomin och klimatet. Idag pratas det mycket om hur privatpersoner kan minska sin energianvändning, men det är viktigt att ha ett helhetsperspektiv på landets energianvändning och frigöra energi till förmån för områden där den behövs mest. Kan vi exempelvis allokera energin som går till spillo i många byggnader till förmån för industrin kan vi stärka den svenska konkurrenskraften, vilket blir allt viktigare när konjunkturen försvagas, säger Jenny Larsson, VD för Schneider Electric i Sverige.

1. Mät och övervaka energianvändningenFör att energieffektivisera behöver man kunna mäta och övervaka hur energin faktiskt används – något som många byggnader saknar möjlighet till idag. Genom att installera system för övervakning och styrning av elutrustning kan man analysera och minska sin energiförbrukning.

2. Kontrollera och automatiseraAtt implementera lösningar som kontrollerar och automatiserar exempelvis värme, ventilation och belysning kan göra att man sparar upp till 30 procent av energianvändningen. En genomsnittlig byggnad som kontrollerar och automatiserar energianvändningen konsumerar i snitt 180 kWh per kvadratmeter och år, medan en genomsnittlig byggnad som saknar dessa lösningar i snitt konsumerar 300 kWh per kvadratmeter och år.

3. Optimera med hjälp av analysSmart teknologi för byggnader minimerar dess energibehov. Med hjälp av mätning och analys kan man installera digitala lösningar som optimerar energianvändningen, exempelvis lösningar som minskar onödig energianvändning när byggnaden står tom.

Två intressanta energieffektiviseringsprojekt

En av uppdragsgivarna som låtit Schneider Electric modernisera och effektivisera el, VVS och ventilation är fastighetskontoret inom Stockholms stad. Schneider Electric implementerade sin IoT-plattform, EcoStruxure Building Operation, i Kulturhuset och Teaterhuset mitt i Stockholm. Detta för att skapa förutsättningar för smart och säker styrning och automation i byggnaderna. Genom plattformen kan man nu styra och reglera byggnadernas värme, ventilation och kyla för att maximera energieffektiviteten och inomhusklimatet.

SISAB, Schneider Electric och Myrspoven har ett långtgående samarbete sedan starten 2018 som omfattar drygt 125 av SISAB:s skolor och förskolor med AI optimering. Sedan dess har SISAB sänkt energianvändningen med närmare 3 GWh, vilket motsvarar sparade kostnader på drygt 3,5 miljoner kronor.

I mars är det ett år sedan Jenny Larsson tillträdde rollen som VD på Schneider Electric i Sverige. Ett år som på många sätt varit både spännande och utmanande, inte minst med tanke på den energikris som blivit mer och mer omfattande under året.

– För mig känns det viktigt att lyfta fram Schneiders lösningar och produkter vars teknik är oerhört viktig i energiomställningen, både för att vi ekonomiskt ska kunna ta oss igenom energikrisen men inte minst för att uppnå klimatmålen. Det finns stor potential för företag att energieffektivisera genom att digitalisera och modernisera. Det är något jag hoppas att fler företagsledare i landet tar till sig av, säger Jenny Larsson, VD för Schneider Electric i Sverige.