Nyheter

EIT InnoEnergy utser Ibrahim Baylan till ny särskild rådgivare

EIT InnoEnergydet europeiska katalysatorföretaget för hållbar energi som stöds av EU-organet Europeiska institutet för innovation och teknik, meddelar nu att Ibrahim Baylan utsetts till särskild rådgivare till EIT InnoEnergy.

Ibrahim Baylan för med sig över 20 års erfarenhet till sin nya roll, inte minst sina djupa kunskaper inom global energipolitik som han förvärvat genom olika roller i regeringen och som minister för energi, näring och innovation samt utbildning.

Ibrahim Baylan:

– Efter att ha tjänstgjort som både svensk energiminister och närings- och innovationsminister under de senaste nio åren har jag fått förstahandskunskap om vikten av att vi övergår till förnybara energikällor. Genom att främja denna utveckling har Sverige nått toppen av globala rankningar för enkel tillgång till billig och tillförlitlig energi. Baserat på tidigare erfarenhet av att arbeta nära EIT InnoEnergy ser jag fram mot att använda min expertis för att stödja en framåtriktad organisation.

Internationellt har Baylan bland annat arbetat med Internationella energirådet IEA och med det Europeiska unionens råd (ministerrådet), samt varit ordförande för IEA:s ministermöte och The Clean Energy Ministerial 2017-2019. Genom sina tidigare roller har han förvärvat de erfarenheter och färdigheter som behövs för att stödja EIT InnoEnergy i dess planer för att främja innovation och driva utfasningen av fossila bränslen i Sverige, Europa och globalt.

Kenneth Johansson, vd för EIT InnoEnergy Skandinavien:

– Energi är en starkt reglerad industri, så för att man ska nå framgång inom det här fältet måste man arbeta nära den regulatoriska sidan för att implementera förbättringarna. Ibrahims nya position i teamet kommer att driva detta framåt tack vare hans erfarenhet som nyckelaktör inom svenskt beslutsfattande över de senaste två årtiondena, liksom hans kapacitet inom både energiområdet och regleringsarbetet.

Johansson påpekar också hur “Energipolicy numera står högt på agendan för EU-kommissionen och Europeiska ministerrådet, vilket kommer att leda till stort genomslag och förändring inom vårt arbete”.

Grundläggande för Baylans roll i att stödja EIT InnoEnergy är hans förmåga till nätverkande och att förmedla betrodda kontakter och insikter tvärsöver hela energisektorn. Som Baylan påpekar, “att lyckas – det kokar ned till att föra samman människor och samarbeten, det börjar med ett vänskapligt, positivt och direkt förhållningssätt”.

Baylans engagemang i EBA Academy, som möter kompetensbehoven i den snabbt växande europeiska batterivärdekedjan, kommer att stärka verksamheten. Hans stora utbildningsexpertis kommer att främja utvecklingen av de förmågor som är viktiga för värdekedjan. Baylan kommer särskilt fokusera på den kompetensutveckling som behövs för de europeiska industriella förändringarna, inklusive sektorer som arbetar med batterier, vätgas och solenergi.

Tillsättningen kommer vid ett avgörande moment för sektorer som arbetar med innovation och förnybar energi, eftersom allt fler organisationer rör sig mot nettonollmål enligt nationella lagar och regler. De djupgående kunskaper och erfarenheter som Baylan förmedlar kan ytterligare validera EIT InnoEnergys status som en ledare inom innovation i Europa.