Nyheter

Världsunikt reningsverk i Ytterby gruva

I Ytterby gruva har ett världsunikt reningsverk nyligen upprättats. Det är det första i sitt slag där svampar bryter ner och återvinner oljebaserade föroreningar. Stingbolaget MycoMine har hittat en hållbar lösning på ett ohållbart problem – ett problem som kräver omgående åtgärder.

Ytterby gruva, strax utanför Waxholm i Stockholms skärgård, användes under kalla kriget som bränsledepå av Försvarsmakten. Större delen av gruvschaktet fylldes med drivmedel som en jättelik oljetank. När spänningarna ute i världen avtog avvecklades bergrummet som militär tankstation och blev istället föremål för miljösanering. Än idag är Ytterby gruva i behov av sanering.

Anledningen är att oljebaserade miljögifter nästintill är omöjliga att bli av med på ett hållbart sätt. Dagens metoder går antingen ut på att bränna oljorna vilket leder till ökade koldioxidutsläpp – något vi definitivt vill undvika med dagens skenande klimatsituation. Eller så läggs de på deponi i väntan på att nya metoder ska utvecklas – vilket leder till onödiga kostnader och störningar av känsliga ekosystem samt människors hälsa.

MycoMine, som utvecklar biologiska metoder för hantering av miljögifter, bestämde man sig för att hitta en lösning på problemet.

– Vi ville utveckla en metod där oljor bryts ned på ett hållbart sätt och kan återgå till de naturliga kretsloppen – tillbaka till kolcykeln. Vi ville till varje pris undvika att de omvandlas och släpps ut som växthusgaser i atmosfären. Därför tog vi inspiration från naturens bästa nedbrytare, nämligen svamparna, och utvecklade en grön teknik där de miljöfarliga oljorna blir till miljövänlig biomassa, säger VD och en av grundarna, Magnus Ivarsson.

I MycoMines nyupprättade reningsverk MycoCube ute i Ytterby gör svamparna jobbet. De bryter ned oljorna och omvandlar det till biomassa – en helt naturlig slutprodukt som kan återvinnas på ett hållbart sätt till naturen. Inga ytterligare tillsatser är nödvändiga utan det är bara svampens egen förmåga som optimeras i systemet.

Fortifikationsverket som äger och förvaltar Ytterby gruva hoppas att denna metod ska bli ett viktigt komplement till andra saneringsmetoder.

– Vi har under många år arbetat med traditionell sanering i Ytterby gruva. För oss är det intressant och värdefullt att stötta och följa det här hållbara projektet som nu går från grundforskning till tillämpning. Metoden skyndar på de naturliga processerna och vi hoppas på positiva resultat som kan komma till stor nytta både i Ytterby gruva, på andra ställen i vårt fastighetsbestånd samt för samhället i stort, säger Gunnar Edlund, specialist på Fortifikationsverket.

Behovet är stort inom industri, kommuner och förvaltning. Många hundramiljoner ton oljebaserade föroreningar ligger på deponi och väntar på att bearbetas. Och varje år ökar volymerna i oroande takt. Magnus Ivarsson sammanfattar:

– Världens länder har gemensamt beslutat att år 2050 ska vår planet vara fossilfri, vilket innebär stopp för användandet av fossila bränslen. Då anser vi på MycoMine att den miljöskuld människan byggt upp genom användandet av fossila bränslen de senaste 150 åren även ska vara betald. Därför letar vi nu nya samarbetspartners i form av både kunder och investerare för att vi ska ha möjlighet att skala upp vår verksamhet och växa som företag.