Nyheter

1KOMMA5° gör ytterligare finskt förvärv – ska bygga Finlands största montageorganisation för att påskynda energiomställningen

Den nordiska verksamheten bakom cleantechplattformen 1KOMMA5° förvärvar nu ytterligare ett bolag i Finland – det finska solenergibolaget LP-Solar. Med ett andra förvärv på finska marknaden kan de nu lova Finlands största montageorganisation för att påskynda energiomställningen och minska de europeiska hushållens koldioxidutsläpp.

Med över 500 miljoner Euro i ryggen från bland annat Porsches miljösatsning och Norrsken VC, ska de se till att 500 000 europeiska hushåll per år blir klimatneutrala. LP-Solar blir den tredje nordiska investeringen i kampen mot klockan där David Sätterman, COO och förvärvsansvarig för den nordiska verksamheten och tidigare toppchef på E.ON, leder arbetet mot ytterligare förvärv i Norden inom cleantech-sektorn. LP-Solar är experter på lösningar för solenergi i Finland och har sedan 2014 arbetat med solkraft, energilagring, laddstationer för elbilar och automatisering av energihantering.

– När Solar Age förvärvades av 1KOMMA5° i oktober blev vi rekommenderade som ytterligare en stark partner på finska marknaden. Det nya förvärvet ger oss energi, muskler och kapital att växla upp och påskynda omställningen. Vår ambition nu är att etablera oss i fler städer och bli den största solcellsinstallatören inom hushåll på den finska marknaden. Att minska klimatförändringarna är världens mest akuta problem och därför kändes visionen, helhetslösningen och passionen på 1KOMMA5° rätt direkt. säger Lauri Paananen, VD, LP-Solar Oy.

Sedan Niklas Adalberths riskkapitalbolag Norrsken VC gick in som investerare har bolaget inte bara rekryterat toppchefer i branschen, de har enträget arbetat med en aggressiv förvärvsstrategi för att stärka den nordiska närvaron med ett uttalat mål om att nå 1 miljard i omsättning för norden 2023. Solenergibolaget blir 1KOMMA5°s andra förvärv i Finland och en tydlig markering att bli marknadsledande i Finland.

– LP-Solar med Lauri i ledning har en stark lokal förankring och när vi fick höra om bolaget från Solar Age blev vi såklart nyfikna. Förvärvet är precis den typen av bolag vi behöver för att skapa värde och bygga Finlands största montageorganisation för att påskynda energiomställningen och bli marknadsledande i finland och norden. Vi på 1KOMMA5° är glada över att LP-Solar nu är en del av vår rörelse framåt och hoppas på att inspirera fler i norden att ansluta i kampen mot klockan, säger David Sätterman, COO och förvärvsansvarig i norden på 1KOMMA5°.

1KOMMA5° förvärvsstrategi fokuserar på specialiserade teknikföretag med kompetens inom solcellsteknik, energilagring och elbilsladdning, som alla ger fysisk möjlighet till villorna att ställa om. Syftet är att erbjuda villaägare en helhetslösning när det kommer till energiförsörjning. IoT-plattformen Heartbeat som lanserades på svenska marknaden i december är ett konkret exempel på helhetsomställningen 1KOMMA5° är ute efter – hjärtat i hushållet som kopplar samman solcellsanläggning, batteri, laddbox och värmepump på en och samma digitala plattform för smart styrning.

– Målet är att skapa en klimatneutral villamarknad och en framtid vi med stolthet kan föra vidare till framtida generationer. Att vi tidigare etablerat oss i Finland och fortsätter med ytterligare förvärv av LP-Solar har gett oss en skjuts i vår expansionsresa. Det ger oss en ännu starkare position att snabbt expandera den nordiska verksamheten med målet att nå 1 miljard i omsättning 2023, säger Gunnar Jönsson, VD, 1KOMMA5°s nordiska verksamhet.