Nyheter

Snus och nikotinpåsar sprider sig över landsgränserna – stor ökning i Finland

Snusets popularitet rusar i Sverige. Nu rapporterar även andra länder att snusanvändningen ökar. Ett av de länder som upplever störst ökning av snus är Finland, som kritiserar Sverige för att inte göra tillräckligt för att minska spridningen över landsgränserna.

Allt fler svenskar väljer bort rökning. Enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten har antalet dagliga rökare minskat från 16,6 procent till 5,4 procent under de senaste elva åren. Men trots minskningen har tobaksprodukter fortsatt ett starkt fäste bland befolkningen. Antalet personer som snusar går nämligen uppåt.

Ovan nämnda undersökning visar att 20,7 procent av männen under 45 år och 8,1 procent av kvinnorna i samma åldersgrupp snusade dagligen år 2021. Jämfört med hur det såg ut för elva år sedan har användandet ökat bland båda könen, men framför allt hos kvinnor där siffran tidigare låg på 4,5 procent.

Stort genomslag för det vita snuset – särskilt bland unga kvinnor

Många menar att synen på snus förändrats genom åren. Produkten blir alltmer normaliserad, samtidigt som den är mer lättillgänglig än tidigare. Det sistnämnda främst med anledning av svenskarnas växande intresse för nätshopping kombinerat med e-handlare som Niqo, som erbjuder ett stort sortiment av nikotionpåsar online.

En annan anledning bakom ökningen av antalet snusare antas vara det vita snuset. År 2016 lanserades så kallat vitt snus i Sverige. Dessa skiljer sig mot traditionellt snus i det att de är fria från tobak, men nikotinet finns fortfarande kvar. Det tobaksfria snuset har fått särskilt starkt fäste bland unga kvinnor, i och med att stor del av marknadsföringen riktats mot just den användargruppen.

Frankrike och Finland rapporterar ökad snusanvändning

Sverige är det enda landet i EU där snusförsäljning är tillåtet. Men snusets uppsving i landet har resulterat i att produkten tagit sig utanför landsgränserna. I Frankrike, till exempel, pågår en debatt om snus, eller ”le snus” som fransmännen kallar det, i och med att produkten används alltmer i landet.

Snuset har länge funnits i våra nordiska grannländer, men även där rapporterar man nu att användandet ökar. Särskilt i Finland bedöms allt större del av befolkningen bruka svenskt snus, något som resulterat i debatter på politisk nivå.

Finländare köper snus på färjor från Sverige

Finland har som mål att bli nikotinfritt till år 2030. För att utreda hur detta ska gå till har man tillsatt en särskild arbetsgrupp vid landets Social- och hälsovårdsministerie. Enligt Ilkka Oksala, som leder arbetsgruppen, följer Finland den svenska trenden, där rökning minskar men snusandet ökar. Oksala menar att detta måste åtgärdas.

Trots att tillverkning och försäljning av snus är olagligt i Finland är produkten inget nytt fenomen för grannarna i öst. Det menas dock att snus tidigare till stor del brukats av finlandssvenskar och de som bor på kusten mot Sverige. Enligt Hufvudstadsbladet har dock snuset nu börjat sprida sig alltmer bland finländare inåt i landet.

Snuset tar sig främst in i Finland via färjorna från Sverige. Där är det tillåtet att köpa snus och ta med sig in i landet, under förutsättning att det införskaffas för privat bruk. Detta menar Oksala försvårar arbetet mot att bli ett nikotinfritt land, i och med att konsumenter kan hänvisa till att de köpt snus i tillåtna mängder.

Riktar kritik mot Sverige

När Sverige gick med i EU år 1995 gjorde man det med ett undantag: man fick fortsätta sälja snus. Ilkka Oksala hänvisar till att det fanns ett villkor för detta undantag, nämligen att Sverige skulle se till att snuset inte spred sig till andra länder. Oksala säger till Hufvudstadsbladet att Sverige misslyckats rejält, om man ens försökt leva upp till villkoret.

Oksala trycker på att en lösning kan vara att förbjuda snusinförsel i Finland. Denna lösning skjuts dock ner från annat håll, bland annat av den åländske riksdagsledamoten Mats Löfström. Löfström menar att produkten är så pass etablerad att ett totalt förbud skulle resultera i en svart marknad för snus. Han menar att det vore en bättre lösning att göra snus lagligt i landet, men poängterar också att det kan vara svårt att få igenom.

Löfström tar också Sverige i försvar och menar att Oksalas kritik mot landet är felriktad. Enligt riksdagsledamoten är det inte Sveriges fel att man har en populär produkt som även personer i andra länder vill konsumera.