Nyheter

Företag fixar sin egen energi

De svenska företagens intresse för att fixa sin egen energi har skjutit i höjden det senaste året. det visar ny statistik från Svenska kraftnät. 2022 utgjorde ett rekordår sett till antalet mottagna ansökningar. Det är inte längre ett område som bara energibolag sysslar med.

– Det har varit tre gånger fler intresseanmälningar jämfört med 2021. Sedan gör vi en förkvalificering av vilka som tekniskt kan uppfylla våra krav på snabbhet, uthållighet och liknande. Även där har vi sett en lika stor ökning av sökande som passerar det steget. Så det tillkommer mycket nya resurser och trots att de kanske inte är så stora ännu är de viktiga för elnätet, säger Anna Jäderström, balansmarknadschef på Svenska kraftnät till Dagens Industri.

Den övervägande delen av ansökningarna kommer från företag som köpt energilager som de vill koppla till nätet. Energilagringsmarknaden har växt mycket efter att Svenska Kraftnät höjt ersättningarna för tjänster som balanserar frekvens en i kraftsystemet.

Batterierna fungerar också som en lagringsenhet för den fluktuerande elen från förnybara källor. Stena Fastigheter meddelade nyligen att de avser att göra en stor satsning på området. Nu harf man beställt energilager till sina fastigheter i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Tanken där är att producera egen el genom främst solceller under dagen, så att den finns tillgänglig sedan när det mörknar.

– Det finns flera affärsmöjligheter med ett batterilager. Vi jobbar även med att leverera frekvensreglering, beroende på hur mycket energi vi själva behöver. Vi vill inte drabbas av effektbrist utan tanken är att få en mer stabil leverans i framtiden med allt mer volatila priser och en större andel oförutsägbar elproduktion, säger Cecilia Fasth, koncern-vd på Stena Fastigheter till Dagens Industri.

En bromskloss för investeringar i egen elproduktion är den energiskatt som bolagen behöver betala när de kommer över en viss gräns:

– Vi ska försöka installera så mycket vi kan på varje fastighet, till det att vi kommer upp till gränsen, som är 500 kilowatt installerad effekt för solel. Men vi hoppas att gränsen kommer att ändras och då vill vi producera ännu mer el, säger Martin Norrman, vd för Biltema Real Estate, till Dagens Industri, vars moderbolag nyligen beslutade sig för att investera i att täcka alla sina varuhus och lager med solceller.