Nyheter

APR Technologies inleder batteriprojekt för mer effektiv energilagring med peak shaving

Tillsammans med kund kommer APR Technologies utveckla och verifiera sin unika och kraftfulla batteripackteknik för tillämpning inom snabb peak shaving.

– Med den pågående energisituationen har det blivit alltmer viktigt att effektivisera energikonsumtionen. Genom peak shaving kan man reglera belastningen på elnätet och kapa effekttopparna, säger Peter Nilsson, CEO på APR Technologies.

Peak shaving är en teknik som används för att begränsa högsta belastningen på elnätet under tider då det är som mest belastat. Detta görs genom att tillfälligt minska den totala belastningen genom att använda energilagring eller reglera användningen av elektriska enheter.

Peak shaving är viktigt för att säkerställa en effektiv och stabil elektrisk energileverans, samtidigt som man minskar kostnaderna för både elproduktion och distribution. Enligt APR Technologies medgrundare Robert Thorslund finns det ett ökat behov av att effektivisera energikonsumtionen, och APR Technologies är välpositionerat för att möta behovet genom att utveckla och verifiera sin batteripackteknik för peak shaving.

– Eftersom peak shaving underlättar vid användning av vind och solenergi, samt bidrar till att sänka kostnader för energikonsumenter, är vi övertygade om att det ökade intresset och behovet kommer att fortsätta en överskådlig tid. APR Technologies har utvecklat ett batteripack med optimerad vätskekylningsteknik,med en högre effektprestanda jämfört med traditionella batterier, vilket innebär att färre celler krävs för samma prestanda. Detta gör batteripacken mindre och därmed även billigare, samtidigt som det bidrar till att öka driftsäkerheten och minskar risken för termisk rusning. APR Technologies nya batteripack har fördelar avseende livslängd och minskad resursanvändning jämfört med traditionella lithiumbatteri-packar, vilket inte bara gör dem mer resurs-och miljövänliga, utan dessutom optimala för tillämpningar inom snabb peak shaving.

– Jämnare fördelning och bättre kontroll av temperaturen säkerställer lång livslängd på cellerna. Vår lösning gör helt enkelt batterierna mer effektiva och även enklare att återvinna, säger Peter Nilsson, CEO på APR Technologies.

I projektet kommer APR Technologies produktifiera sin batterimodulteknik för peak shaving, samt testa och verifiera produkten tillsammans med kunden som kommer att bistå med kompetens inom peak shaving och stöd för affärsutvecklingen