Nyheter

Vätgasproducenten Hycamite säkrar kapitallån på 10 miljoner euro

Finlands klimatfond har beslutat om ett kapitallån på upp till 10 miljoner euro till Hycamite TCD Technologies för att bygga den nya Customer Sample Facility (CSF). Anläggningen är avsedd att demonstrera lönsamheten hos den nya metanpyrolystekniken för rent väte och produktion av fast kol av industriell kvalitet.

Den patenterade nollutsläppsteknologin är baserad på termokatalytisk nedbrytning (TCD) av metanmolekyler.

– Klimatfondens bidrag till finansieringen av anläggningen påskyndar utvecklingen av denna teknik. Vi är redan långt framme i utarbetandet av CSF, och våra kunder kommer snart att förvänta sig högre volymer av vårt nollutsläppsväte och fast kol av industriell kvalitet, säger Laura Rahikka, VD för Hycamite.

Hycamites teknologi möjliggör produktion av koldioxidsnålt eller till och med kolnegativt väte. Den nya metanpyrolystekniken kräver endast 13 % av den energi som behövs för att producera väte med hjälp av elektrolys.

Väte kan framställas av biometan, metan från naturgas eller syntetisk metan. Som en banbrytande teknik för avskiljning, användning och lagring av koldioxid (CCUS) möjliggör Hycamites lösning skapandet av kolsänkor vid användning av biometan.

– Hycamites lösning diversifierar utbudet av vätgasprojekt och ersätter grå väte i industriella tillämpningar. Jag ser en intressant roll i väteekonomin för det. Kolet från matargasen som används i processen återvinns i fast form och kan användas för en mängd olika tillämpningar, säger VD Paula Laine på Klimatfonden och beskriver vikten av lösningen.

Baserat på år av forskning vid Uleåborgs universitet, ger den störande och IP-skyddade processen som utvecklats av Hycamite kunderna kolanpassad industrikvalitet för krävande applikationer, såsom litiumjonbatterier, kompositmaterial och filterrenare.

Hycamites produktion är miljövänlig. Det finns inga utsläpp till atmosfären och de katalysatorer som används är hållbara.

Hycamite är ett privatägt företag med huvudkontor i Karleby, Finland. Den nya CSF kommer att byggas i Karleby Industripark (KIP). KIP är norra Europas största ekosystem av oorganisk kemisk industri, där flera företag ledande inom kemi- och metallbearbetningsindustrin verkar.

På bilden: Laura Rahikka, VD för Hycamite