Nyheter

Nu växer kritiken mot Ebba Busch: Minsterstyre i stödfrågan kring det gröna stålet

Energimyndighetens prövning av stålprojektet Hybrits ansökan får nu, som tidigare rapporterats av bl.a. Dagens Industri, understöd av energi- och näringsministern Ebba Busch (KD):

– Jag skulle säga att man får visa vad den alternativa vägen är för att plocka bort 10 procent av Sveriges koldioxidutsläpp om inte vägen framåt är med Hybrit och öiknande projekt, sa hon till Dagens Industri.

Formuleringen från energi- och näringsminsitern är som direkt hämtad ur Hybrits ansökan till Energimyndigheten. Enligt svensk lag får inte en minister instruera eller dirigera vad myndigheter ska besluta i ett enskilt ärende.

Nu menar experter på förvaltningsrätt att Ebba Bush är nära eller över gränsen.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet:

– I det här fallet har Energimyndigheten fått en ansökan att behandla, och då ska inte en minister, eller någon annan myndighet för den delen, överhuvud taget uttrycka vad man tycker att utgången ska bli i ärendet. Här är hon nästan övertydlig med vad hon tycker, så om det här inte är en överträdelse – ja, då vet jag inte.

Hybritprojektet, som helhet, får även, så sent som idag, kritik från Sverigedemokraterna i en debattartikel i Dagens Industri.

Fakta/Ministerstyre:

I Sverige ska förvaltningsmyndigheter agera självständigt från regeringen. En svensk minister får inte lägga sig i enskilda myndighetsbeslut eller på annat sätt ingripa i myndighetens arbete.

Fakta/Hybrit:

Driver omställningen mot en fossilfri värdekedja från gruva till stål med fossilfri el och vätgas. Ger de tekniska förutsättningarna för att minimera koldioxidutsläppen från järn- och stålindustrin. Skapar en forsknings- och utvecklingsplattform för företag i värdekedjan att samverka och skapa de bästa förutsättningarna för det fossilfria stålet.