Nyheter

Hållbart arbetsliv i skogsindustrin minskar risken för sjukskrivning

I ett forskningsprojekt vid Högskolan i Halmstad undersöker forskare hur arbetsmiljön i skogsindustrin kan förbättras. Forskningen bygger på dialoger med anställda och har resulterat i informationsmaterialet ”Säkert tillsammans i skogsindustrin”.

– Det är viktigt att arbeta med de här frågorna tillsammans, säger Pia Ulvenblad, docent i företagsekonomi. Det är inte så att det enbart är cheferna eller en enskild grupp som ska göra jobbet. Det finns även behov av att titta på vilka olika ansvar som finns. Chefer har ett jättestort lagligt ansvar för arbetsmiljön, men medarbetare har också ett ansvar. Samtidigt är det viktigt att koppla befogenheter till ansvar – om någon har ett ansvar men inte de befogenheter eller resurser som krävs blir det inte bra. 

Färre sjukskrivningar och olyckor 

Forskningsprojektet har resulterat i informationsmaterialet ”Säkert tillsammans i skogsindustrin”, som nu sprids inom skogsbranschen, också till organisationer som inte var med i projektet. Pia Ulvenblad tror att studien kan leda till ett socialt hållbart arbete, med förbättrad samverkan med företagshälsovården, och färre sjukskrivningar och olyckor på grund av till exempel sömnbrist.  

– Jag hoppas att de som läser informationsmaterialet ska känna sig inspirerade att börja tala om de här frågorna på sin arbetsplats, inte minst de psykosociala, säger Pia Ulvenblad. 

Skapa hållbara och stabila processer 

Syftet med projektet Hållbart arbetsliv har varit att skapa hållbara och stabila processer som förbättrar arbetsmiljön i skogsindustrin, både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Pia Ulvenblad har tillsammans med sina kollegor gjort löpande och interaktiv utvärdering under projektets gång. De har hela tiden jobbat gränsöverskridande med företagshälsovård, arbetstagare, arbetsgivare och fackföreningar.  

Projektet initierades av Centralfonden och genomfördes i fyra organisationer: Ahlstrom Aspa Bruk, Stora Enso i Fors och Skoghall, samt Södra Unneforssågen. Pia Ulvenblad och hennes forskarkollegor undersökte vad organisationerna var bra på just nu när det gäller arbetsmiljö, vad de skulle vilja bli bättre på, och vilka hinder som finns på vägen för att lyckas, samt observerade chefers vardag. Totalt genomfördes cirka 170 dialoger med anställda inom skogsindustrin. 

Om projektet:

Samverkansparter 

Aspa Bruk 

Stora Enso i Fors och Skoghall 

Unneforssågen Södra 

Centralfonden 

Finansiärer 

Följeforskningsprojektet: Afa Försäkring 

Observation av chefers vardag: Stiftelsen ÅForsk 

Finansiering av de medverkande organisationernas utvecklingsresurser: Stiftelsen Centralfonden  

Foto: Janusz Walczak