Nyheter

Debatt: ”Försvaret måste lära sig att leva med vindkraftverk”

”Försvarsmakten avvisar nio av tio vindkraftverk till havs och kommuner stoppar åtta av tio på land. Men det går att kraftigt öka elproduktionen de närmaste åren. Precis som i flera Natoländer behöver försvaret klara av att samexistera med vindkraft – och kommuner behöver större incitament att ge sitt godkännande.”

Det skriver Filip Johnsson, professor i energisystem, Chalmers, programchef för forskningsprogrammet Mistra Electrification i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Behovet av att elektri­fiera Sverige och ­kraftigt öka elproduktionen blir alltmer akut. Med stöd av en ny rapport skriver Energi­myndigheten att ”Sveriges ­elbehov kan dubblas redan till år 2035” och i Svenska kraftnäts senaste kortsiktiga marknadsanalys ökar el­användningen med nästan en tredjedel på fyra år, från 144 terawattimmar, TWh, under 2023 till 188 TWh 2027.”

”Den befintliga kärnkraften kan spela en stor och viktig roll för det svenska elsystemet under lång tid framöver, och bidra till både stabilitet och konkurrenskraftiga elpriser. Ny kärnkraft skulle kunna vara på plats i början av 2030-talet, men på kort sikt är det framför allt vindkraft som kan möta det ökade elbehovet och byggas ut i större skala. Därför har forskningsprogrammet Mistra Electrification undersökt vad som hindrar vindkraftens expansion i Sverige och hur dessa hinder kan undanröjas, till havs och på land.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/forsvaret-maste-lara-sig-att-leva-med-vindkraftverk/