Nyheter

Debatt: ”Mindre snack och mer halvledarverkstad!”

”Sverige kan och bör ta en ledande roll inom halvledartillverkning. Regeringen bör därför snarast fatta beslut och vidta åtgärder för att identifiera, bygga produktion och förenkla tillståndsprocesser.”

Det skriver Alina Dulimof  , Entreprenör och hedgefondinvesterare, DG Stockholm och New York  och Johan Svinhufvud Roos, Professor och Chief Academic Officer, Hult International Business School, London och Boston i en debattartikel i Dagens Industri:

”Tillkännagivandet den 11:e januari av regeringscheferna i USA, Kanada och Mexiko om ett samarbete kring halvledartillverkning, var bara det senaste av en lång rad initiativ från värdsledare för att säkra den numera så viktiga men osäkra försörjningskedjan av halvledare. Världshandeln för dessa är ca 635 miljarder dollar, varav Sverige står för ca. 1 procent av importen och cirka en halv procent av exporten med ett årligt handelsunderskott på runt 3 miljarder kronor.”

”Under de senaste månaderna har vi följt och deltagit i flera diskussioner om halvledare och halvledarstrategi i Sverige och vi är bekymrade. Panelsamtal med forskare och myndighetspersoner om visioner och forskning i världsklass räcker inte. Det handlar om att utforma, testa, tillverka och sälja halvledare. Det är dags för regeringen att sätta ner foten och ta vara på den möjlighet som EU nu öppnat dörren till.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/debatt-mindre-snack-och-mer-halvledarverkstad/