Nyheter

Så ökar du dina chanser om att hitta ett jobb

Att hitta ett jobb är det många som vill göra. Det ofta framför allt efter det att man avslutat sina studier och känner sig redo att ta sig ut på arbetsmarknaden. Att hitta ett arbete som passar en själv är dock inte alltid helt enkelt.

Men, oavsett ålder, kunskap, tidigare erfarenheter och intressen är sannolikheten om att hitta ett potentiellt arbete rätt stor, framför allt inom vissa branscher. Arbetsmarknaden kryllar av möjligheter för den som har förmågan att se dem.

Det gäller helt enkelt bara att du är öppen för förslag, och att du kan tänka dig att sänka dina krav något. Det handlar speciellt om den som inte har lång erfarenhet eller en väldigt nischat utbildning.

Vill du öka dina chanser om att hitta ett jobb finns det vissa saker du bör tänka på. Nedan delar vi våra bästa tips!

Att hitta lediga jobb – tips för dig som vill ut på arbetsmarknaden

För att hitta bästa lediga jobb för dig kan det vara bra att tänka på följande saker.

Vad är det du söker?

Ett första steg i processen om att hitta ett jobb är att fundera över vad du söker. Vilka intressen har du? Vilka kunskaper besitter du? Har du några tidigare arbetserfarenheter som du vill utveckla? Känns det svårt att komma på vad du kan tänka dig att arbeta med kan du vända på frågan och fundera över vilka arbeten du inte kan tänka dig att syssla med.

Du kanske drömmer om att få ett jobb som säljare utomlands – kanske hos Effective Communication i Barcelona? Eller så kanske du vet att du absolut inte vill arbeta med försäljning. Sannolikheten att bli antagen för arbetet ökar om du kan formulera dina arbetslivsmål och långsiktiga planer.

Lägg tid på att skriva ett CV och personligt brev

Nästan oavsett vad du vill och planerar att ansöka om för typ av arbete och tjänst kommer du behöva skicka in en jobbansökan.

I denna jobbansökan ska du bifoga ett CV och ett personligt brev. Att lägga lite tid på detta kommer att löna sig då dessa dokument är det första som arbetsgivaren möts av, och alltså även det som deras första intryck grundas på.

Visa att du är passande för tjänsten

Att skriva ett personligt brev är något alla borde göra inför det att man ska ansöka om ett jobb. Men viktigt att tänka på här är att det personliga brevet inte bara ska skrivas för att skrivas, utan det bör skrivas på ett sätt som visar att du, dina egenskaper, kunskaper och erfarenheter är specifikt passande för tjänsten. Det kommer att löna sig!

Ta kontakt med företaget direkt

Ett sista tips vi vill dela med oss av är att kontakta företaget direkt om du är intresserad av att arbeta hos dem.

I vissa fall kan det vara så att de söker nya medarbetare utan att de nödvändigtvis annonserar om det. Eller så kanske de, efter ett samtal med dig, inser att de faktiskt saknar det just du kan erbjuda. Det skadar aldrig att testa!

Följ upp efter ansökan

Att följa upp någon vecka efter att du har skickat in din jobbansökan kan vara en bra idé, även om det känns läskigt.

Följ upp med ett trevligt mail eller ännu bättre, telefonsamtal till det telefonnummer som finns listat på jobbannonsen eller rekryteringsansvarig för tjänsten.

Många företag får flera spontanansökningar och genom att visa att du är aktiv i din ansökan och intresserad av tjänsten ökar du dina chanser till att få en intervju inbokad.

Gör research inför intervjun

När det väl är dags för intervju, se till att förbereda dig väl genom att ha gjort din research, funderat kring eventuella frågor som kan ställas och förbered frågor du vill ställa.

Läs på noggrant om företaget och fundera kring viktiga frågeställningar som du vill ta reda på. Kika på företagets sociala medier som Linkedin, Instagram, Facebooks med mera för att hålla dig uppdaterad och få ännu mer inblick i företaget.

Skriv ner frågor du vill ställa

Tänk på att intervjun även är ett tillfälle för dig att lära känna företaget, dess verksamhet och produkt, tjänst eller service. Ställ frågor som du genuint vill ha svar på och som du anser är viktiga för en framtida anställning.

Sådana frågor kan vara frågor om företagets värderingar, utvecklingsmöjligheter, arbetskultur, samarbete mellan avdelningar, introduktionsperiod och nästa steg i rekryteringsprocessen.

Genom att ställa frågor får du delvis mer klarhet kring rollen och visar dessutom att du som kandidat gör ett genomtänkt val vid ett eventuellt anställningserbjudande.

Klä dig efter situationen

Ta reda på dresscode och klä dig lämpligt inför intervjun. Gör research kring vilka dresscodes som finns inom olika yrkeskategorier. Du kan också rådfråga en vän eller bekant som arbetar med samma yrke eller inom samma bransch hur man brukar klä sig inför en arbetsdag.

Även om proper klädsel kanske inte är nödvändig bör du oavsett hur varmt det än är, aldrig komma till en arbetsintervju med flipflops eller klädsel som passar bättre på stranden än kontoret.

Ta reda på resväg och kom i god tid

Du bör även ha kollat upp adressen och resvägen till var intervjun äger rum. Se till att vara i tid, gärna på plats ett par minuter innan med god marginal för eventuella trafikförseningar eller missvisande vägbeskrivningar.

Vad du än gör, kom inte sent eller på pricken. Som författaren Eric Jerome Dickey myntade “Early is on time, on time is late and late is unacceptable!”.

Att komma sent till en arbetsintervju ger ett direkt oseriöst och oprofessionellt intryck som direkt kan påverka din chans att få jobbet.