Nyheter

FEI beviljas sökta YH-utbildningar i Norrland

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat FEI:s ansökan om att arrangera YH-utbildningar i områden där kompetensbehovet är stort. Det innebär att utbildningen Energiingenjör fortsätter att erbjudas med hybridkonceptet FEIFLEX och på flera kommuners lärcenter i samarbete med Akademi Norr.

– Vi är väldigt glada över den utbildningsmodell som FEI använder sig av, säger Martin Bergvall, förbundschef på Akademi Norr.

Nyligen presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan vilka utbildningar som beviljats i den senaste ansökningsomgången. Det innebär bland annat att FEI fortsätter att driva YH-utbildningarna Energiingenjör och Redovisningskonsult i samarbete med Akademi Norr.

– Vårt mål är att höja utbildningsnivån och att fler ska ha möjlighet att ta del av utbildningar. I Norrland är det väldigt låg arbetslöshet och det finns ett stort kompetensbehov inom många områden. Vi är självklart nöjda över de utbildningar som FEI erbjuder, eftersom de motsvarar kompetensbehoven som finns bland arbetsgivare, säger Martin Bergvall.

I Akademi Norr ingår tolv samverkande kommuner i Norrland. De arbetar för att stötta utbildningsaktörer och förbättra utvecklingsnivån bland invånarna i de olika regionerna. I kommunernas lärcentrum får deltagarna möjlighet att träffa lärare och andra kurskamrater från närområdet.

– Fördelen är att kunna läsa där man bor och i sin egen takt. Samtidigt finns möjligheten att träffas fysiskt för de som vill. Det är en bra utbildningsprodukt, där våra lärcentrum finns tillgängliga som stöd, säger Martin Bergvall.

FEI är en av få utbildningsaktörer som erbjuder YH-utbildningar i Norrland genom hybridlösningar. Därför är beslutet från Myndigheten för yrkeshögskolan extra viktigt för att möta de kompetensbehov som finns i regionerna. I nuläget råder stor brist av arbetskraft inom energisektorn, därav bidrar utbildningen Energiingenjör på FEI till att fler blir verksamma i arbetsområdet.

– Nyligen samtalade jag med två studenter som läser till energiingenjörer hos FEI. Enligt dem ger utbildningen en chans att skola om sig. Eftersom de inte har möjlighet att flytta har distansutbildning varit enda lösningen. Därför värmer det ett utbildningshjärta när det numera finns alternativ som passar alla, säger Martin Bergvall.

– Vi är väldigt glada över att FEI kan fortsätta utveckla samarbetet med Akademi Norr och erbjuda dessa YH-utbildningar på flera norrländska orter. Genom att använda FEIFLEX ger de lokala lärcentrumen och näringslivets praktikmöjligheter mycket goda möjligheter för de som vill kompetensutveckla sig men inte flytta till en annan ort, säger Azadeh Lind, affärsområdeschef på FEI.

Läs mer om FEI:s utbildning Energiingenjör här:

https://www.fei.se/utbildning/energiingenjor-400-yhp/