Nyheter

DN Debatt: ”Tio råd till den som vill bygga ny kärnkraft i Sverige”

”Regeringen har goda ambitioner för små modulära reaktorer, men Sverige och Europa saknar många pusselbitar som behövs för att bygga dem i rimlig tid. Efter många år av nedläggning av kärnkraft råder en stor kunskapsbrist på området. En samordning på EU-nivå är en nödvändig del av en framgångsrik strategi.”

Det skriver Ramon Wyss, professor emeritus i kärnfysik, Kungliga Tekniska högskolan, och interim föreståndare för Centrum för ny energiteknik i Oskarshamn (CNETO):

”Tidöavtalet utlovar en storsatsning på kärnkraft i Sverige som också omfattar den nya tekniken för små modulära reaktorer, SMR. Att SMR har många fördelar är nog de flesta överens om – från en enklare, mera robust tillverkning och säkerhetsdesign till flexibilitet med direktanslutning till kunden.”

Läs hela debattartikeln här: 

www.dn.se