Nyheter

Debatt: ”Flera risker i systemet för elbortkoppling”

”Det finns flera brister och svagheter i det svenska systemet för bortkoppling av elanvändare – något regeringen varnar för kan bli verklighet.”

Det skriver Christine Große och Pär M Olausson vid Mittuniversitetet i en debattartikel i Dagens Industri. I en ny SNS-rapport pekar de på viktiga åtgärder för att stärka samhällets beredskap och motståndskraft:

”I mitten av december kallade regeringen till pressträff om energikrisen. Budskapet var att svenska folket måste spara el för att minska risken för tillfällig bortkoppling av strömmen. En ny SNS-rapport som släpps i dag visar på flera brister och svagheter i det svenska systemet för bortkoppling av elanvändare. Vi presenterar också förslag till förbättringar i krishanteringssystemet vid kortvarig elbrist.”

”Trygg elförsörjning är viktig för alla delar av samhället och med alltmer elektrifiering ökar efterfrågan på el. Så som marknadsläget ser ut kan det uppstå bristsituationer där inte alla kan få sina elbehov tillgodosedda samtidigt. Elen kan behöva stängas av lokalt under kortare tid för att undvika större strömavbrott.”

Läs hela debattartikeln här:

www.di.se