Nyheter

Dansk propellerspecialist håller igång vindkraftsparker till havs

Hundested Propeller A/S har blivit en del av den kritiska infrastrukturen på flera internationella vindkraftsparker till havs. Propellerspecialisten håller stilleståndstiden minimal när bladen slutar röra sig.

Det går inte att göra mycket när brist på vind gör att bladen som är fästa på de enorma vindkraftverken vid vindkraftsparkerna Hornsea 1 och Hywind i Nordsjön står stilla. Tvärtom, om stillaståendet orsakas av ett mekaniskt fel är det avgörande att servicebåtarna från Scottish Maritime Craft Services kan reagera snabbt trots vind- och väderförhållanden för att starta om väderkvarnarna.

– Mekaniska fel och andra skador på väderkvarnarna bör åtgärdas så snart som möjligt. Driftstopp innebär en stor förlust för alla parter, från vindkraftsparkens ägare till konsumenterna som använder strömmen. Av den anledningen är det avgörande att vi kan lita på vår utrustning och att båtarna kan komma igång igen så snart som möjligt om de går sönder, säger Ewan Manson, Operations Superintendent på Maritime Craft Services, som har opererat på flera havsbaserade vindkraftsparker i Storbritannien och norra Europa sedan 2002.

Servicebåtar är kritisk infrastruktur

Det skotska maritima serviceföretaget har 11 Crew Transfer-fartyg i drift, varav två drivs av två propellrar med kontrollerbar stigning och bakaxellösningar som är skräddarsydda i produktionsanläggningarna på Hundested Propeller i Danmarks norra Zeeland. Båten på Hornsea 1 är likaså utrustad med två växellådor som också levereras av de danska experterna. Valet av Hundested Propeller som leverantör är inte en slump.

– Våra fartyg utgör en del av offshorefarmernas kritiska infrastruktur, och de måste vara i drift 12 eller 24 timmar om dygnet trots väderförhållandena. Vi efterfrågar extremt hållbara och driftsäkra lösningar av just den anledningen och vi vet att danskarna kan leverera, säger Ewan Manson.

Hundested Propeller är nöjd med visat förtroende, eftersom hållbarhet och säkerhet är två av de viktigaste egenskaperna för företaget med en 100-årig historia av tillverkning av marin utrustning.

– Våra lösningar bygger på en lista av kärnprodukter som vi har utvecklat baserat på många års erfarenhet och expertis. När vi designar och producerar skräddarsydda lösningar för en kund är målet att den ska kunna överleva själva båten, säger Henrik Damsgaard, Chief Technology Director på Hundested Propeller.

Levererade en lösning på under en vecka

SWATH-servicefartygen från Maritime Craft Services har varit i drift sedan 2016 respektive 2019, och sedan leveransen av det första fartyget har skottarna haft Hundested Propeller på snabbval vid en plötslig olycka. De har behövt assistans två gånger, där de två fartygen har behövt reparera torrdockan. Båda gångerna har danskarnas snabba respons och leveranstider varit avgörande.

– Våra fartyg är off-hyrda om de inte är i drift eller tillgängliga för vindkraftsparkerna. Så när vi har delar som behöver servas eller bytas ut är hastighet och servicenivå avgörande för att välja en partner för jobbet, säger Ewan Manson. Han utvecklar:

– Våra erfarenheter av Hundested Propeller har varit exceptionella. De förstod nödvändigheten av att få tillbaka fartyget i tjänst så snart som möjligt, och de lyckades leverera lösningen på mindre än en vecka – hälften av den tid vi vanligtvis förväntar oss. Vi har också arbetat med dem för att förbättra systemen och som ett resultat har vi upplevt färre problem än vad vi gjorde med fartygen tidigare.

På bilden: Två av Maritime Craft Services SWATH-båtar drivs av propellrar med dubbla reglerbar stigning och bakaxellösningar som specialtillverkats för ändamålet av danska Hundested Propeller

Foto: Hundested Propeller