Nyheter

Bixia gör det lättare att styra elanvändningen med ny app

2022 års elpriser går till historien som de högsta någonsin. De skyhöga elpriserna har gjort att allt fler svenskar vill styra sin elanvändning till dygnets billigaste timmar. Nu kan elbolaget Bixias kunder göra detta på ett enkelt sätt med appen ”Mitt Bixia”.

– Den senaste tiden har de flesta av oss försökt att hålla nere vår elförbrukning och i det stora perspektivet, på samhällsnivå, är det naturligtvis bra. För ju lägre efterfrågan vi har på el desto lägre blir priset, dessutom behöver vi inte använda lika mycket fossila bränslen som vi hade behövt om vi inte sparat på elen. Däremot är det många som tycker att det inte gör så stor skillnad i plånboken och därför vill alltfler kunna styra sin elanvändning timme för timme, säger Pär Kaller, vd på Bixia.

För att kunna styra sin elkostnad över dygnets timmar, till exempel när man kör igång tvätt- och diskmaskinen, när värmepumpen drar igång eller när elbilen laddas, så behöver man (om man inte redan har) beställa timmätning av sitt nätbolag och ett så kallat timprisavtal med sitt elhandelsbolag.

– Det är först när man har ett timprisavtal som man kan påverka sin egen elräkning genom att styra när man använder elen. Med vår nya app kan man på ett enkelt sätt se förbrukningen timme för timme. Dessutom kan man ställa in så att bilen laddas smart när dygnspriset är lågt. Och fler funktioner kommer inom kort, förklarar Pär Kaller.

Gör tvärtemot

Än så länge är dock de flesta svenska hem inte helt automatiserade. Dvs torktumlaren, tvättmaskinen och ugnen sätts i de flesta hem på manuellt. Det betyder att alla i hushållet behöver vara medvetna om när på dygnet elen är som dyrast eller billigast för att fullt ut kunna dra nytta av ett timprisavtal och Bixias app.

– Generellt kan man säga att man ska undvika att använda el de timmarna när de flesta andra hushåll använder el, för det är då elpriset är som högst. Exempelvis på morgonen när alla äter frukost eller på kvällen när man drar igång hushållssysslorna. Man ska helt enkelt försöka göra tväremot vad andra gör, säger Pär Kaller.

Appen, som har fler funktionaliteter än att styra elförbrukningen, finns tillgänglig för samtliga av Bixias kunder redan idag. För att kunna styra sin kostnad timme för timme krävs dock att kunderna tecknar ett timprisavtal.

– Det finns många fördelar med att styra sin elanvändning, både när det gäller privatekonomin, samhällsekonomin och klimatet. Dock vill vi på Bixia tydliggöra att det gäller att vara engagerad för att nyttja de timmarna på dygnen då priset är lägre, annars kan ett timprisavtal få motsatt effekt, avslutar Pär Kaller.

Foto: Bixia

PÅ bilden: Pär Kaller, vd Bixia