Nyheter

Emil Källström, Sekab: ”Låt Kirunafyndet leda vägen mot en ny europeisk industriell storhetstid”

”Fyndet av jordartsmetaller i Kiruna är svensk industrihistoria och förändrar spelplanen för kommande decennier. De geostrategiska slutsatser som dras av detta appliceras med fördel på andra delar av industripolitiken.”

Det skriver Emil Källström, vd på det svenska gröna kemiföretaget Sekab i ett debattinlägg i Dagens Industri:

”I torsdags skrevs svensk industrihistoria. Samtidigt togs ett viktigt steg för att stärka Europas geostrategiska position. Stora ord kan tyckas, men LKAB:s besked om ett massivt nytt fynd av sällsynta jordartsmetaller förändrar spelplanen för kommande decennier av ekonomisk och industriell utveckling i Sverige och Europa.”

”Metallerna som hittats behövs för produktion av allt från batterier, elbilar, vindkraftverk och mobiltelefoner. Det är den största fyndigheten i sitt slag i Europa. Detta i ett läge när 90 procent av det europeiska behovet av dessa jordartsmetaller importeras från Kina.”

”Europa kan och bör driva den gröna omställningen, men utan egna råvaror blir det svårt. I en tid av ökande geopolitiska spänningar är betydelsen av självförsörjning tydligare än någonsin. Förutsättningarna för vår industriella förnyelse och gröna omställning kan inte läggas i händerna på Kina.”

Läs hela inlägget här:

https://www.di.se/debatt/debatt-lat-kirunafyndet-leda-vagen-mot-en-ny-europeisk-industriell-storhetstid/