Nyheter

BatteryLoop har mottagit en order på sex energilagersystem

Med ökade elpriser och en ökad effektbrist i hela landet blir lösningar så som energilager allt viktigare. Stena Fastigheter har beställt sex stycken av BatteryLoops energilagersystem BLESS™ I, inklusive tjänsteavtal.

De sex energilagersystemen ska levereras till Göteborg, Malmö och Stockholm.

−Vi står just nu inför stora utmaningar vad gäller effektbrist och höga energikostnader. BatteryLoops energilager kan stödja både lokalt i fastigheten samt stötta balanseringen av elnätet och kan därmed vara en del av lösningen för de ökade utmaningar vi står inför på elmarknaden, säger Rasmus Bergström, VD BatteryLoop.

BatteryLoops energilager möjliggör lokala nyttor så som att lagra solel vid fastigheter som har solpaneler, de kan stödja laddning av elbilar, kapa effekttoppar samt möjliggöra för fastigheter att bli mer självförsörjande på el. BatteryLoop ger fordonsbatterier ett andra liv i energilagersystem designade för återanvända batterier, tillsammans med en egenutvecklad tjänsteplattform skapar de nytta på ett hållbart sätt.

Samtliga energilagersystem i beställningen är på 176 kW med 295 kWh installerad energi. Den totala lagringskapaciteten på de sex energilagren är sammanlagt 1 770 kWh, vilket motsvarar dygnsbehovet av hushållsel för 360 lägenheter.

−Våra system gör verkligen nytta för våra kunder, vilket detta visar på.  Det är en stor möjlighet och vi är väldigt glada över vår expansion. Att få möjlighet att göra mer nytta i fler städer och i både elmarknadsområde 3 och 4, fortsätter Rasmus.

Att Stena Fastigheter gör denna investering stöttar inte bara deras fastigheter utan de hjälper även till att avlasta elnätet. Genom att ladda upp energilagret, exempelvis nattetid, då efterfrågan på el är låg och ladda ur energilagret under delar av dagen när efterfrågan är högre, kan energilagret avlasta elnätet. Vid timmar med låg efterfrågan på el är elpriset oftast lägre, vilket även möjliggör för fastighetsägare att sänka sina elkostnader samtidigt som elnätet avlastas.

−Vi har höga mål kring att bli självförsörjande på egenproducerad el till våra fastigheter och hyresgäster, och för oss utgöra hållbarhet en stark drivkraft till innovation. Genom våra nya batterilager från BatteryLoop får vi, genom modern teknologi, möjligheten att lagra vår egenproducerade el, kapa effekttoppar, förbättra lönsamhet och minska vårt klimatavtryck, säger Cecilia Fasth, koncern- vd på Stena Fastigheter.

Foto: BatteryLoop