Nyheter

Arbete och nöje – så här påverkas vi av allt mer tid online

De flesta av oss spenderar mer tid online än någonsin, såväl arbetstid som fritid. Vi börjar kanske dagen med att kolla mailen, scrolla på de sociala nätverken eller spela utan spelpaus – ofta redan innan vi klivit upp ur sängen!

Att vara ständigt tillgänglig, och att ständigt ha så otroligt mycket information och underhållning på bara ett knapptrycks avstånd – hur påverkar det oss egentligen? Här ska vi titta lite närmare på effekterna både för arbetet och vår lediga tid.

Underhållning online

Kan ni tänka er livet utan internetuppkoppling? Inget Instagram, Netflix eller online spel – vad skulle vi göra av all vår lediga tid, kan man fråga sig. Vad gjorde tidigare generationer efter jobbet? De läste böcker, tidningar, handarbete, lagade saker eller pysslade i trädgården bland annat. Det fanns till och med stunder när de inte visste vad de skulle hitta på och faktiskt hade lite långtråkigt. Ett koncept som i princip har försvunnit.

Det är ingen som stoppar strumpor längre. Nu köper vi istället nya då vi hellre vill kolla vad bekantskapskretsen har lagt upp på Facebook eller se den där nya serien som alla säger ska vara så bra. Istället för att läsa en bok ser vi kanske en instruktionsvideo på YouTube, eller filmen som bygger på boken vi hade kunnat läsa.

Istället för att spela kort eller fia med knuff med barnen sätter vi en surfplatta i händerna på dem så att vi kan skicka de där viktiga mailen som inte hanns med under arbetstid. När barnen till slut har gått och lagt sig kanske vi varvar ner med lite online spel eller film på streamingplattformarna.

Utan tvekan har internet gett en annan dimension till vår fritid, men vi gör nog klokt i att koppla bort ibland och bara vara. Ingenting går upp mot lite kvalitetstid med dem vi tycker om, och att ha lite egentid med en god bok är faktiskt inte så dumt heller. Fritid online är helt ok, men vi borde varva den med mer fritid offline. Ständig stimulans är faktiskt långt ifrån hälsosamt, vår hjärna mår mycket bättre av att varva ner och ha lite tråkigt.

Arbete online

Att arbeta online har många fördelar. Det är flexibelt och du kan göra det från vilken plats som helst. Många anser att det är ett mer produktivt sätt att arbeta, då de slipper pendla till och från jobbet. Men att arbeta online är inte bara en dans på rosor. Finns det kanske saker som man skulle kunna be sin arbetsgivare att bidra med för att må så bra som möjligt när man jobbar online? Absolut.

Att arbeta online har sina nackdelar. Att inte ha ett fysiskt kontor kan göra det svårare att samarbeta med kollegor och kunder, vilket kan leda till kommunikationsstörningar. Att arbeta isolerat innebär också att arbetstagare löper större risk att drabbas av ensamhet eller stressrelaterade problem som utbrändhet. Många tycker att det är svårt att koncentrera sig när man sitter hemma, omgiven av en massa distraktioner och utan tillsyn.

En bättre arbetsmiljö på distans

En arbetsgivare bör därför fundera på hur de bäst kan stödja sina anställda som arbetar online. Regelbundna check-ins via videokonferens eller telefon bör planeras minst en gång i veckan så att arbetstagarna inte känner sig isolerade eller ensamma. Det är också viktigt att det finns en öppen kommunikationslinje där arbetstagarna kan ställa frågor och få feedback vid behov. 

Att arbeta mer och mer online har också skapat nya typer av arbetsskador, så det är viktigt att arbetsgivarna är medvetna om dessa och vidtar åtgärder för att förebygga dem. Arbetstagare kan till exempel drabbas av nacksmärtor på grund av att de tillbringar timmarna böjda över en bärbar dator eller av ögonbesvär på grund av att de stirrar på en skärm hela dagen. 

Att ge de anställda de verktyg de behöver för att kunna utföra sitt arbete på ett bekvämt sätt – till exempel ett externt tangentbord, en ergonomisk mus, en sittvänlig stol och en bildskärm som kan höjas och sänkas – är viktigt för att minska dessa typer av skador.

Nyckeln är balans

Självklart är det bra att ha roligt, det finns många positiva sysselsättningar på nätet som vi känner att vi faktiskt mår bra av. Vi kanske lär oss nya saker, upptäcker nya platser, kulturer eller synsätt. Internet har allt, det är upp till oss själva hur vi vill ta vara på detta moderna Kunskapens träd.

Det viktiga är att prioritera tiden. Sitt inte och surfa eller slötitta framför TV:n av ren slentrian. Kolla inte mailen var tionde minut bara för att. Logga inte in på casinot bara för att du har tråkigt, gör det för att du känner att det är roligt. Allt fler spelar online, men det ska vara av rätt anledning. När det inte är av rätt anledning väljer istället många att ta en välbehövlig spelpaus.

Det finns många fördelar med att arbeta online, men det finns som sagt även nackdelar som man måste ta hänsyn till när man jobbar på distans. Se till att ha öppna kommunikationskanaler med ditt företag eller dina anställda så att alla kan känna sig stöttade, uppskattade och bekväma i sin arbetsmiljö. Be ergonomisk utrustning, regelbundna kontroller och konstruktiv feedback.

Genom att göra detta tar vi ett steg mot att skapa ett hälsosammare och mer produktivt arbetslandskap för alla. Det handlar om att i möjligaste mån ta vara på alla fördelar som internet har bidragit med för att underlätta våra arbetsuppgifter, och minimera de aspekter som kan ha en negativ inverkan på våra liv. Att aldrig glömma att tjusningen ligger i balansen mellan den fysiska världen och den digitala.