Nyheter

Olika typer av industrirobotar

Industrirobotar. Ett ord som nästan alla har hört förut men som väldigt få faktiskt förstår och vet vad det betyder. Kanske är det för att de är för stort eller för komplicerat. Oavsett anledning är detta precis det ord som vi ska gå igenom idag.

Vilka typer av industrirobotar finns det? Det finns för många olika typer av industrirobotar för att vi ska kunna gå igenom alla idag. Därför har vi valt ut några av de mest populära och kommer att fokusera på dem. Förhoppningsvis kommer du att få lära dig något nytt och kanske bli lite inspirerad. För vem behöver inte en ny robot, eller hur?

1. Kollaborativa robotarmar

En av de mest populära typen av industrirobot under de senaste åren är den kollaborativa robotarmarna. Vad som utmärker dem jämfört med många andra robotar är deras flexibilitet. De är lätta att programmera och väldigt anpassningsbara. Det gör att dem kan användas till många olika saker inom samma företag. Dessutom innebär detta att de kan arbeta tillsammans med människor vilket har skapat otroliga resultat för det företag som valt att satsa på dessa. Ett bra exempel på en kollaborativ robotarm är till exempel en svetsrobot. Denna robot hjälper en svetsare i sitt arbete, till exempel genom att hålla i metallen som denne jobbar med så att man slipper sätta fast den. Det gör att jobbet blir både enklare och mer effektivt.

2. Tillverkningsrobot

Typen av industrirobot som vi nämnde ovan är väldigt generell och kan stämma in på många typer av industrirobotar. En av dessa typer är tillverkningsrobotarna. Även detta är en väldigt generell beskrivning men man kan säga att alla robotar som tillverkar något är en tillverkningsrobot. De flesta av dessa robotar hittar vi vid löpande band där deras uppgift är att göra något med de delar som passerar på bandet. En av de vanligaste arbetsplatserna för dessa robotar är i bilindustrin. Det har faktiskt gått så långt att många bilfabriker nästan bara använder sig av robotar medan människorna endast är där för att kontrollera så att allt fungerar som det ska.

3. Lyft robotar

Även denna typ kan i vissa fall stämma in på kollaborativa robotar men inte alltid. Dessa industrirobotar är anpassade för att kunna lyfta tunga saker så att vi människor slipper. Ofta utför de monotona uppgifter som en människa snabbt skulle tröttna och slita ut sig genom att göra. Dessa robotar går ofta att hitta på olika lager där de flyttar produkter från olika hyllor och smidigt utför sina arbetsuppgifter. Återigen finns människorna nästan bara för att kontrollera så att allt flyter på som det ska.

Människor och industrirobotar

I många fabriker har robotar nästan helt ersatt människor men vi tror inte att detta är framtiden. Framtiden som vi ser framför oss är en där människor och kollaborativa robotar arbetar gemensamt för att nå de bästa möjliga resultaten. Är det den framtid som kommer att slå in? Det kan ingen säga men vi hoppas och tror. Vi kan inte längre leva utan robotar men de kan inte heller leva utan oss. Vi behöver varandra, både nu och i framtiden.