Nyheter

Klimatsmart energi värmer Säffle

På torsdag invigs det nya fjärrvärmeverket i Säffle, ett av landets modernaste. Verket håller Säfflebornas hem och arbetsplatser varma med återvunna bränslen, biobränslen och spillvärme. Med komplex teknik får Säffle här inte bara hållbar värme, utan också ett ovanligt flexibelt värmeverk som klarar förändringar i en nyckfull omvärld.

Värmeverket i Säffle bygger på teknik som genom ett avancerat reningssystem kan möta högt ställda miljökrav. Investeringen på 280 miljoner kronor har gett en bränslepanna byggd för att klara en mängd olika sorter förnybara och återvunna energikällor.

– Pannan är en flexibel all-ätare så att säga, något som bidrar till att trygga bränsletillgången i osäkra tider, säger Anders Ericsson, VD på energibolaget Adven.

Framtidssäkrad värme

Energibolaget som driver värmeverket i Säffle har ett 100-tal fjärrvärmeverk i Sverige, Finland och Baltikum, men Säffle är det modernaste. Normalt byggs den här sortens flexibla anläggningar i betydligt större skala, men Adven vill visa att tekniken fungerar – och är lönsam – även i en mindre modell. Att fjärrvärmen på så vis är säkrad är något som även kommunledningen i Säffle uppskattar.

– Satsningen ger oss både hållbar värme och framtidstro. Som bonus är verket en stilig syn när man kör 45:an över Byälven om kvällen, konstaterar kommunalrådet Dag Rogne (c).

Energi eller soptipp

Sverige ligger i framkant när det gäller att utvinna energi ur avfall. I Säffle drivs fjärrvärmeverket med återvunnet avfall, eller returbränsle som det kallas, från pappers- och skogsnäringen. Det handlar om material som inte kan återanvändas i kretsloppet – förutom till att göra energi av – och som annars skulle deponeras på någon soptipp.

– Poängen är inte ”bara” att minska avfallsberget, utan också att intekonkurrera om värdefullt biobränsle eller om el, poängterar Anders Eriksson.

Han menar att värmeverk som på ett säkert sätt producerar energi av avfall frigör resurser som biobränsle och el åt annat i samhället. Åt våra bilar, åt andra vägtransporter och åt industri som inte kan använda avfall. På så vis bidrar fjärrvärmeverket i Säffle till en ökad hållbarhet medan Säffleborna håller sig varma i vinter.