Nyheter

Industriarbetsgivarna: ”Kompetensförsörjningen är en ödesfråga för industrin”

Ministrarna Ebba Busch, Johan Pehrson och Andreas Carlson lyfter nyindustrialiseringen i norr i en debattartikel. Detta i samband med att EU-kommissionen besökte Kiruna. Som basindustrins arbetsgivarorganisation uppmanar vi regeringen att helt tänka om när det gäller begränsningarna av arbetskraftsinvandringen till Sverige. Industrin i norr behöver alla talanger om Sverige ska kunna vara Europas motor för gröna innovationer.”

Det skriver Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna i en debattartikel i Dagens Industri:

”Det är välkommet att regeringen är tydliga med sin framtidsvision om den gröna omställningen och basindustrins framträdande roll i denna och om en samlad strategi för att accelerera detta i norra Sverige. Det är bra att det nya departementet kopplar ihop helheten med klimat, energi och näringsliv.”

”Kompetensförsörjningen är en ödesfråga för industrin och det är välkommet att frågan lyfts i debattartikeln. Men samtidigt är det olyckligt att regeringen i Tidöavtalet vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring. Precis som industriföretag har kunder och underleverantörer över hela världen, rekryterar de också sina medarbetare globalt.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/replik-kompetensforsorjningen-ar-en-odesfraga-for-industrin/