Nyheter

Avtal ska stärka samarbete för gemensam tillväxt i Boden

Bodens kommun och H2 Green Steel avser genom ett nytt samarbetsavtal aktivt driva på Bodens tillväxt. För kommunens är det också en del av en långsiktig strategi för att nå befolkningsmålet.

Det är ett nytt samarbetsavtal där Bodens kommun och H2 Green Steel förbinder sig till ett visst antal ömsesidiga åtaganden. Syftet är att underlätta och säkerställa att så många som möjligt av den växande grupp anställda i företaget bosätter sig i Boden. Från kommunen sida rör det sig primärt om stöd i frågor kopplade till bostäder, förskola och skolgång för de medarbetare som väljer att bosätta sig i kommunen.

– Det här är ännu steg i rätt riktning för att säkerställa framdriften i Bodens samhällsomställning. Tillsammans med H2 Green Steel och deras avgörande satsning i den gröna nyindustrialiseringen möjliggör vi nu att företagets framtida medarbetare också ska bli Bodensare. Det är ett win-win avtal som jag är helt övertygad om kommer att gynna bägge parter långsiktigt, säger Claes Nordmark, kommunalråd.

– Vårt gröna stålverk i Boden, med produktionsstart 2025, lockar till sig talang från jordens alla hörn där vi räknar med att skapa cirka 1500 arbetstillfällen. Vi behöver säkerställa att vi inte bara attraherar, utan även behåller vårt team på plats i Boden. Därför vidareutvecklar vi samarbetet med Bodens kommun och identifierar gemensamma insatser inom utbildning och boende som bidrar till en ökad livskvalitet för nyinflyttade Bodensare, säger Sofia Gellar, H2 Green Steels HR-chef.

– Det visar att vi från bägge sidor tar oss an den är utmaningen tillsammans. Det känns givetvis bra att vi enats i en avtalsform som bägge parter är övertygade kommer att gynna Boden och H2 Green Steels utveckling och välmående. För oss blir det också en strategiskt mycket viktig del kopplat till vårt befolkningsmål på 33.000 Bodensare till 2030, säger Mats Berg, näringslivschef.

Kompetensförsörjningen är en utmaning och framgångsfaktor för hela den nyindustrialisering som sveper fram över norra Sverige. Boden liksom andra kommuner i regionen jobbar intensivt med att skapa lösningar och processer för att på kort tid ta ett stort utvecklingssprång där kompetensförsörjningen är central. H2 Green Steel är genom sin satsning på Boden Industrial Park en accelerator i Bodens utvecklingsresa. Under 2023 kommer företaget successivt att anställa mer personal i direkt anslutning till etableringen i Boden.

Foto: Mats Engfors/Fotographic